Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kosovo ostaje van carinske organizacije

  Na zasedanju Svetske carinske organizacije (SCO) u Briselu o pitanju pristupanja Kosova ovoj organizaciji, Prištini je oduzeto pravo glasa i to pitanje suspendovano je do daljeg, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Kako se navodi u saopštenju, predloženo je formiranje radne grupe koja će razmotriti slučaj Kosova i predloži rešenje za njegov budući status. Do tada važi odluka iz 2012. da je prijem Kosova u SCO preuranjen.

  „Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Uprava carine zajednički su radili na osporavanju nelegitimnog pokušaja primanja takozvanog Kosova u Svetsku carinsku organizaciju nakon što je Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat SCO, suprotno odluci Saveta SCO iz 2012. da je ‘prijem Kosova preuranjen do daljnjeg’, pokušali da prime tzv. Kosovo u ovu instituciju“, navodi se u saopštenju.

  Depozitar konvencije i Sekretarijat SCO pokušali su da stave na glasanje, uz protest Srbije i još dvadesetak zemalja, raspravu o prijemu Kosova na dnevni red ovog zasedanja Saveta SCO u Briselu.

  Članstvo Kosova suspendovano je na zahtev Srbije do sledećeg zasedanja, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE