Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Frilenseri o predlogu vlade: Navodi o otpisu za 80% OZBILJAN SPIN

  Udruženje radnika na internetu nakon analize novih predloga Vlade Srbije o načinu oporezivanja saopštili su da se ponuda nije poboljšala u odnosu na prethodnu, da nisu zadovoljni i da će nastaviti da se bore za svoja prava.

  Navodi o otpisu duga za 80% ozbiljan spin

  Predstavnici ovog udruženja Miran Pogačar i Katarina Pavlović ocenili su da ovaj predlog nije niša bolji starog, koji su dobili u februaru, a navode u medijima da Vlada nudi otpis duga za 80 odsto frilensera nazvali su “ozbiljnim spinom i manipulacijom”.

  Pogačar i  Pavlović su na Fejsbuk stranici napravili analizu predloga Vlade koji su dobili juče i podsetili da su danas pozvai na pregovore u 14 sati.

  “Ponuda se nije poboljšala, nije nam jasno zašto govore da nam izlaze u susret, a ne da to ne čine, nego nas stavljaju u još veće probleme i guraju u dužničko ropstvo”, rekao je Pogačar.

  On je dodao da misli da jedino pod pritiskom Vlada može da donese ispravnu odluku.

  Ko zaradi 200 EUR ne mora da plati ništa

  Pravnica Katarina Pavlović pokazala je tabelu u kojoj je, kako je navela, prikazana aktuelna ponuda Vlade u obliku ukupnog poreskog opterećenja za frilensere, koje podrazumeva plaćanje starog duga i tekućih obaveza na mesečnom nivo.

  “Onaj ko mesečno zarađuje 200 evra i ukupno za godinu dana zaradi 282.000 dinara, ne mora da plati unazad ništa, ali to nije 80 odsto frilensera”, rekla je Pavlović.

  Objasnila je da je u predlogu koji su dobili navedeno da će od 1. oktobra mesečni neoporezivi deo će biti 18.300 dinara i dala konkretne primere oporezivanja.

  Za nekog ko zarađuje 200 evra mesečno, poresko opterećenje bi bilo 2.902 dinara, što je 12,3 odsto ukupnog prihoda, pa bi mu ostalo 20.598 dinara.

   

  Za nekog ko ima primanje od 500 evra, ukupno poresko optrećenje bi bilo 27.088 dinara, što je 46,1 odsto ukupnog prihoda, pa bi ostalo 31.662 dinara, što je ispod minimalne zarade, ističe Pavlović.

   

  Za nekog ko zarađuje 1.500 evra (176.000 dinara), na sva opterećenja odlazi skoro 64 odsto prihoda, pa ispada da bi mu ostalo oko 63.000 dinara. „Iznosi su neverovatni i ispada da kako se povećavaju prihodi tako opetrećenje raste“ objasnila je Pavlović. 

   

  Pogačar je dodao i da u ovom predlogu ne ne postoje normirani troškovi, koji umanjuju poresku osnovicu za ono što je nekom potrebno da uloži u svoj rad.

  Razgovori u vladi u 14h

  Predstavnici udruženja pozvali su sve koji mogu i žele da u 14 časova dođu ispred Vlade Srbije, kada će početi sastanak, da im pruže podršku.

  Inače 14. oktobra Poreska uprava je pozvala radnike na internetu da obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi.

  Nakon toga, frilenseri su izrazili nezadovoljstvo, a pregovori između predstavnika radnika na internetu i Vlade Srbije počeli su 15. januara i trajali su tri nedelje.

  Okončani su nakon što je Vlada iznela predloge koji su frilenseri ocenili kao neprihvatljive.

  Frilenseri dobili NOVI PREDLOG; Pogačar tvrdi: Daleko od PRAVOG REŠENJA

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE