Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električni automobili

  Foto vest: Evropska prestonica vrvi od električnih automobila

  Prelazak na električne automobile je u razvijenijim evropskim gradovima uzeo je maha, pa je u sedištu Evropske unije na putevima primetan sve veći broj vozila koja se „ne čuju“ u vožnji.

  Koliko god da je „nestabilna“ transformacija sa klasičnih na električne automobile, Evropa ipak polako i sigurno evoluira ka elektrifikaciji saobraćaja.

  Dva velika džipa, Volvo i BMW, jedan za drugim se parkiraju u centru Brisela, nedaleko od centralnih zgrada evropske administracije.

  I dok „normalan“ prolaznik očekuje standardno brujanje moćnih motora iz ovih grdosija, skoro je neverovatno da se njihovo kretanje jedva čuje. Razlog je naravno jednostavan, oba su – električna.

  I to je skoro sasvim uobičajena pojava za prestonicu Belgije i EU. Veliki broj vozača već uveliko je prešao na električne automobile, koji su zaista sve zastupljeniji na briselskim ulicama, a ono što je zanimljivo jeste da se veoma često radi o najluksuznijim modelima, poput BMW, Mercedesa i drugih.

  Na prvi pogled ne može da se pretpostavi da je reč o električnom vozilu, sve dok se ne uključi i pokrene i osim ukoliko iznad uobičajenog otvora za sipanje goriva ne vidite da piše „recharge“.

  Punjača za ova vozila je na svakom koraku, a koliko su elektromobili sveprisutni govori i podatak da mnogi taksisti voze Tesle, a u jednom zaustavljanju na semaforu mogu se primetiti i više Teslinih modela odjednom.

  Ni gradski prevoz ne zaostaje za ovim trendom, pa su skoro svi autobusi uglavnom hibridni modeli, te se i oni uglavnom skoro „nečujno“ kreći kroz grad.

  Kontejneri za bicikle

  „Čistiji“ saobraćaj u Briselu je dodatno nadograđen bogatom infrastrukturom za bicikle i trotinete. Vlasnici ovakvih dvotočkaša zaista mogu da budu zadovoljni saobraćajnim uslovima, jer je svuda obeležen kolovoz za bicikliste i vozače električnih trotineta.

  Ono što je dodatno zanimljivo da na mnogim mestima u blizini stambenih zgrada imaju postavljeni posebni, zatvoreni kontejneri koji služe isključivo za „parkiranje“ bicikala, kako ih vlasnici ne bi držali u stanu, na terasama ili u podrumima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE