Fortenova grupa postala jedini vlasnik Merkatora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fortenova grupa postala jedini vlasnik Merkatora

  Fortenova grupa je prvog dana aprila stekla sve preostale deonice i postala stopostotni vlasnik Merkatora.

  Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova grupu, završen je postupak isključenja manjinskih deoničara iz vlasništva Merkatora, a Fortenova grupa postaje jedini deoničar Merkatora, navodi se u saopštenju.

  “Ovom poslednjom transakcijom završili smo proces kupovine koji je zapravo započet još 2014., a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je taj zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe. Bio je to dugotrajan i zahtevan proces, s puno pravnih i finansijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju – formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji. U protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili smo postupak isključenja malih deoničara, ali što je još važnije, počeli smo da ostvarujemo pune potencijale od našeg poslovnog modela u maloprodaji, postizanjem značajnih sinergija u poslovanju, koje reinvestiramo nazad u Grupu“ , rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom sticanja 100 posto udela u vlasništvu Merkatora.

  Šta znači preuzimanje Merkatora od Fortenove grupe?

  On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovani udeo u Bosni i Hercegovini.

  „Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za dalje  jačanje naših liderskih pozicija na tržištima“ , rekao je.

  James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije je povodom te transakcije izjavio da je isplata manjinskim deoničarima od 22,4 miliona EUR izvršena korišćenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i da to pokazuje sve veću finansijsku i poslovnu snagu kompanije.

  Grupa je ostvarila veliki napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom poslednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje dalje mogućnosti za investiranje i rast, dodao je.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Merkator

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE