Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FK Željezničar

  FK Željezničar traži investitore: Žele da uvedu „korporativnu strukturu“ u klub

  FK Željezničar objavio je javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima (“Strateški partner”). Klub je poslednje 103 godine poslovao kao neprofitna organizacija. Bogata istorija kluba, uspešni nastupi i strastvena navijačka kultura doprineli su njegovom statusu kao jednog od najpopularnijih klubova u Jugoistočnoj Evropi.

  Predmet poziva je stvaranje nove korporativne strukture koja će omogućiti napredak kluba, profitabilnost svih operacija i iskorišćavanje postojećih potencijala, uz pravnu zaštitu interesa obe strane. Saradnja podrazumeva dva joint venturea:

  • Fudbalske operacije: Pravno lice koje će imati licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH sa najvernijom bazom navijača i trenutnim budžetom od oko 4 miliona evra, a koji se profesionalnim poslovanjem može višestruko uvećati.
  • Upravljanje nekretninama: Novo pravno lice sa ekskluzivnim pravom građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 kvadratnih metara u urbanom delu grada, koje ima stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar sa garažama.

  Moguće je investirati samo u segment fudbalskih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno.

  Međunarodni poziv

  Javni poziv je otvoren za sva zainteresovana lica. To mogu biti domaća ili međunarodna fizička i pravna lica, koja mogu nastupati individualno ili u konzorcijumu.

  Nakon detaljne analize, klub je napravio plan za razvoj poslovanja. Isti predstavlja polaznu tačku za pregovore. Svi zainteresovani su pozvani da se jave klubu sa svojim predlozima. Sva odstupanja od predloženog modela biće razmatrana ukoliko se njima ostvaruju interesi FK Željezničara i Strateškog partnera.

  Fali vam čovek za termin za fudbal? Nikolina aplikacija rešava ovaj problem

  Povrat investicije

  FK Željezničar će zadržati vlasništvo nad zemljištem, a nova Kompanija za nekretnine će na osnovu ugovora o građenju, koji predstavlja posebnu nekretninu i upisuje se u zemljišne knjige, upravlja građevinama. Rok ugovora će prvenstveno zavisiti od zajedničke procene povrata investicije i fer zarade Strateškog partnera.

  Procena finansijskih stručnjaka je da strateški partner treba obezbediti minimalno 20 miliona evra kapitala i kreditnu sposobnost od 70 miliona evra, kako bi se realizovala izgradnja sportsko-poslovnog centra sa 90.000 metara kvadratnih korisne površine u centru grada i trening kampa na više od 30.000 kvadrata zemljišta izvan grada.

  Strateški partner i FK Željezničar će proporcionalno njihovim udelima, uživati pravo na ubiranje prihoda od poslovanja, koji će služiti za povrat investicije i dalje investiranje u sportske operacije. Pri tome će Strateški partner upravljati nekretninama i tako obezbediti povrat investicije, te istovremeno stvaraju prihode za sportske operacije, u kojima će takođe biti suvlasnik.

  Prijava na javni poziv

  Sva zainteresovana lica mogu se prijaviti na e-mail adresu: [email protected].

  Za realizaciju navedenih planova su pored kapitala i kreditne sposobnosti Strateškog partnera potrebne izmene regulacionog plana i prenos fudbalske licence. Klub je obavestio nadležne organe i započeo određene procese. Konačna realizacija svih potrebnih dozvola će biti deo zajedničkog poduhvata FK Željezničara i Strateškog partnera.

  Javni poziv objavljen na zvaničnoj web stranici FK Željezničar i ostaje otvoren do 26. maja 2024. godine.

  RADNA GRUPA

  FK Željezničar je imenovao Radnu grupu za pregovore sa Strateškim partnerom u sledećem sastavu:

  • Almir Gredić (Predsjednik) član Upravnog odbora UniCredit Banke odgovoran za korporativno bankarstvo. Almir je magistar ekonomije sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te bivši predsednik i kapiten FK Željezničar.
  • Adi Bikić (Strategija i pregovori) osnivač i direktor korporacije Greenfields sa sjedištem u Frankfurtu. Adi je magistar prava sa Univerziteta u Beču i bivši član omladinskog pogona FK Željezničar.
  • Feđa Dupovac (Pravni poslovi) samostalni advokat u Sarajevu. Feđa je diplomirani pravnik sa Univerziteta u Sarajevu i magistar međunarodnog sportskog prava sa ISDE iz Madrida.
  • Semir Imamović (Arhitektura) osnivač i suvlasnik arhitektonskog studija Kota kao i brenda za nameštaj Sitform. Semir je diplomirao arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE