Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Firme u Srbiji blokirane za 2,5 milijardi evra duga

  U julu ove godine broj blokiranih računa u Srbiji je povećan za 45 odsto, a iznos blokade je bio za 30 odsto veći nego u istom mesecu 2016. godine.

  Samo u julu je 4.102 preduzeća upalo u blokadu u visini od 3,55 milijardi dinara. Međutim, prema podacima koje je Danas dobio od Narodne banke Srbije, ukupan iznos blokade u državi na dan 31. jula bio je daleko veći i iznosio je 296 milijardi dinara ili blizu 2,5 milijardi evra. Za toliko su blokirani računi 36.962 preduzeća.

  Ovome se mogu dodati dugovi državnih institucija od 14,2 milijarde dinara (oko 120 miliona evra) koje Ministarstvo finansija prati u skladu sa obavezama iz Zakona o izmirenju novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

  Skoro u celosti se ovaj iznos odnosi na dugove zdravstvenih ustanova, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  „Uzmi kredit, ne vrati – uzmi robu, ne plati“. Ovako profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Lubodrag Savić opisuje poslovnu filozofiju nekih naših biznismena.

  „Ako ih sudovi nateraju da plate, onda plaćaju, ako ne onda to ovako izgleda. Kod nas problem nelikvidnosti postoji od osamdesetih godina i sada je već postalo uobičajeno da se ne plaćaju obaveze“, ocenjuje Savić.

  On navodi tri moguća razloga za znatan skok u blokadama. Prvi razlog bi moglo biti ukidanje zaštite od naplate potraživanja preduzeća u restrukturiranju, čime su ona faktički prepuštena tržištu.

  „Ima mnogo preduzeća koja očekuju pomoć države, a izgleda da je država odlučila da zadrži budžetsku disciplinu i plaća samo kad mora, odnosno kada se napravi medijski pritisak. Treba reći da Srbija nije stabilna ekonomija, a ove godine je daleko lošija od očekivanog“, ističe Savić.

  Srbija još 2013. godine ima zakon koji ograničava rokove plaćanja na 60 dana, ali kako primećuje Savić, nije to jedini zakon koji je država donela i bez namere da ga poštuje.

  „Naravno da se očekuje da država prva ispunjava obaveze u zakonskom roku, ali ako bi ih ispunjavala pitanje je da li bi imali ovoliki suficit u budžetu. Pored toga ni država ne može da naplati svoje, jer je siva ekonomija ogromna“, napominje Savić.

  Prema podacima NBS, 100 najvećih dužnika duguje čak 110 milijardi dinara. To znači da 0,2 odsto od ukupnog broja preduzeća u blokadi duguje čak 37 odsto ukupnih dugova zbog kojih su blokirani računi.

  Kada se pogleda spisak tih 100 najvećih svega dve ili tri firme su u blokadi kraćoj od godinu dana, dok ih je većina u blokadi više od tri, a značajan broj i duže od pet godina.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE