Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finski multimilioner vozio 30 km brže, kažnjen sa 121.000 EUR

  Finski multimilioner Anders Viklef kažnjen je zbog prebrze vožnje sa čak 121.000 evra, iako je njegovo prekoračenje bilo 30 kilometara na sat. Razlog visoke kazne je taj što se u Finskoj kazne određuju progresivno, prema prihodima prestupnika.

  Viklef je izjavio za Nia Aland, novine na Olandskim ostrvima, da je usporavao, ali da pretpostavlja da se to nije dogodilo dovoljno brzo. „Tako to ide“, rekao je Viklef.

  Viklef, koji je predsednik i osnivač holding kompanije čiji su prihodi 350 miliona evra godišnje, rekao je da se ograničenje brzine „iznenada“ promenilo sa 70 na 50 kilometara na sat. U tom trenutku je, dodaje, vozio 82 kilometra na sat.

  Kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj se zasnivaju na težini prekršaja i prihodima prestupnika, a to policija može odmah da proveri putem pametnih telefona povezivanjem sa centralnom bazom podataka poreskih obveznika.

  Prema finskom sistemu, novčana kazna se izračunava na osnovu dnevnog raspoloživog prihoda prestupnika, koji se smatra polovinom njegovog dnevnog neto prihoda. Što više vozač prelazi ograničenje brzine, to je i veća kazna.

  Činjenica da je Viklef prethodno dva puta kažnjen zbog prekoračenja brzine bila je otežavajuća okolnost. Oduzeta mu je i vozačka dozvola na 10 dana.

  Biznismen, po kom se zove Viklef Holding Arena, glavni sportski stadion ostrva u regionalnoj prestonici Mariehamnu, kažnjen je sa 63.680 evra 2018. godine, pet godina nakon što je dobio kaznu od 95.000 evra za isti prekršaj.

  Viklef je rekao da se nada da će kazna, ekvivalentna polovini njegovog raspoloživog prihoda tokom 14 dana biti potrošena korisno. „Čuo sam da vlada želi da uštedi 1,5 milijardi evra na zdravstvu u Finskoj, tako da se nadam da moj novac može da popuni tu prazninu“, rekao je Viklef.

  Rekordna kazna u Švajcarskoj: 3.600 franaka dnevno tokom 300 dana

  Finska izriče kazne klizno za niz prekršaja kakvi su krađa u prodavnicama i kršenje zakona o hartijama od vrednosti i finansijskoj trgovini. Kazne su progresivne, isto kao i oporezivanje – što više zarađujete, više plaćate.

  Tako je 2002. godine Ansi Vanjoki, tada jedan od izvršnih direktora Nokije, kažnjen sa 116.000 evra pošto je uhvaćen da vozi Harli Dejvidson 75 kilometara na čas tamo gde je ograničenje 50.

  Smatra se da je Švajcarska, koja koristi sličan sistem izrekla najveću saobraćajnu kaznu do sada – 3.600 franaka dnevno tokom 300 dana, ili oko 1,1 milion evra, za švedskog vozača uhvaćenog da vozi 290 kilometara na čas između Berna i Lozana.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE