Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finansijski rast NIS-a iznad nivoa prepandemijske krize

  Potrebno je posvetiti više pažnje razvoju akcionarstava u kompaniji

  Kao što je bilo očekivano, usled snažnog rasta cene sirove nafte (skok u prvih devet meseci od 66 odsto), Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila rast većine finansijskih pokazatelja u periodu januar-septembar, a mnogi su premašili nivo predpandemijske godine.

  Prihod je porastao 48 odsto na 200,2 milijarde dinara, dok je ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, skočio je 3,7 puta na 38,2 milijarde dinara, a bio je i iznad rezultata ostvarenog 2019. godine (31,2 milijarde dinara). Neto dobit iznosila je 13,3 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 8,3 milijarde dinara, dok je samo u trećem kvartalu ostvaren krajnji rezultat od 7,2 milijarde dinara.

  Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa pala je sedam odsto, obim prerade je porastao devet odsto, dok je ukupan promet naftnih derivata skočio 14 odsto. I prerada i promet su bili iznad nivoa 2019. godine, dok je proizvodnja koja godinama beleži silazni trend očekivano bila niža.

  Upitan kako sve to utiče na kretanje cena akcija NIS na berzi, Nenad Gujaničić, brojker, kaže da kada su u pitanju akcije NIS-a, one beleže suprotan trend od svih svetskih naftnih kompanija.

  „Od početka godine su u minusu 5,4 odsto a po poslednjoj ceni od 609 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 99,3 milijarde dinara (844,4 miliona evra). Aktuelna vrednost NIS-a je svega nekoliko procenata viša od cene po kojoj je privatizovana ova kompanija, a takav rezultat je pre svega posledica toga što se ne pokazuje veliko interesovanje ni većinskog ni manjiskog vlasnika za razvoj akcionarstva u kompaniji, kaže Gujaničić. Ovome u prilog govori i činjenica da NIS i dalje isplaćuje dividendu u iznosu od 25 odsto ostvarene dobiti, dok Gasprom uveliko primenjuje politiku podele polovine dobiti koju je uprava kompanije propisala i za sva zavisna preduzeća.

  NIS u prvih devet meseci ostvario dobit od 13,3 milijardi dinara

  Izvor: BIZLife/Jelena Stojanovič

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE