Fijat trenutno najveća muka, ali ne ide iz Srbije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat trenutno najveća muka, ali ne ide iz Srbije?

  Najveći problem u ekonomiji Srbije je štrajk u kragujevačkom Fijatu, ali je teško za očekivati da se italijanski proizvođač povuče iz Srbije, rečeno je na prezentacji najnovijeg broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi – MAT.

  Zbog štrajka u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija i zaustavljene proizvodnje opada ukupan izvoz Srbije, rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

  On je rekao da oblast automobilske industrije i dalje ima najveći izvoz iz Srbije, ali se doprinos te grane ukupnom izvozu smanjuje zbog štrajka.

  “U ovom trenutku ne može da se izračuna šteta od obustavljanja proizvodnje u Fijatu jer se ne zna koliko će trajati štrajk”, rekao je Stamenković.

  Ako se, prema njegovim rečima, “obistine spekulacije da će ta kompanija otići iz Srbije, to bi mogao biti veći problem za ekonomsku politiku od restrukturiranja javnih preduzeća”.

  Dodao je da mnogi ciljevi koji su dogovoreni prilikom dolaska te kompanije nisu ispunjeni i od strane Fijata i države Srbije. “Država Fijatu nije obezbedila dogovorenu infrastrukturu, a Fijat nije modernizovao model 500L kako je obećao, a to vozilo je i preskupo”, rekao je Stamenković.
  [preporucene_vesti ids=”266959″]

  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da ima razloga zbog kojih bi Fijatu bilo teško da donese odluku o odlasku iz Srbije.

  “Italijanska kompanija je dosta novca uložila u kragujevačku fabriku, a drugi razlog koji otežava odlazak jeste taj što Srbija spada u zemlje sa najjeftinijom radnom snagom, ali ima i dobar trgovinski položaj”, rekao je Kovačević.

  I predsednik Privredne komore Srbije Marko čadež tvrdi da nema informacija da Fijat planira povlačenje iz Srbije. Stanje nije dobro, ali štrajkuje se i u drugim zemljama i zna se kako se rešenja u tim situacijama donose, zaklučio je Čadež.

  Izvor: N1, Beta, Agencije

  Foto: FCA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE