Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FIC: 100% zarada za kovid bolovanja samo uz pomoć države

  Radnici u privatnom sektoru koji su na bolovanju ili izolaciji zbog bolesti kovid-19 mogu da primaju punu zaradu samo uz pomoć države, ocena je Saveta stranih investitora (FIC) u „Beloj knjizi 2020“ koja će danas biti predstavljena.

  U toj knjizi gde su preporuke za bolje uslove poslovanja navodi da pojedine odredbe Zakona o radu i dalje predstavljaju potencijalni problem poslodavcima, a to se pre svega odnosi na radni odnos za obavljanje van prostorija poslodavca.

  Poslodavci imaju nedoumicu u vezi sa tumačenjem odredbe zakona koja propisuje da se, u slučaju rada van prostorija poslodavca, Ugovorom o radu ugovara naknada takozvanih drugih troškova rada i način njihovog utvrđivanja„, ocenio je FIC koji okuplja 120 kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 ljudi i u Srbiji su investirale oko 36 milijardi evra.

  Ukazano je da koncept rada od kuće koji je preporučen tokom vanrednog stanja usled pandemije korona virusa nije zakonski uređen.

  FIC je preporučio da nadležni donesu preciznije i sveobuhvatnije smernice i za poslodavce u privatnom sektoru kada je reč o naročito ugroženim kategorijama zaposlenih koji rade od kuće.

  Preporuka je i da se Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu definiču obaveze poslodavca i zaposlenih u odnosu na rad van prostorija poslodavca.

  FIC samtra da je neophodno dalje pojednostavljenje i ubrzanje postupka zapošljavanja stranaca i kretanja radne snage, prepoznavanje delatnosti koje, usled svoje specifičnosti, podležu ograničenoj mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i da se unaprede propisi koji se odnise na agencijsko zapošljavanje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE