Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Facebook, studija

  Fejsbuk na sudu zbog monopola: Moraće da se odrekne Instagrama i Votsapa?

  Američka Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su kompaniju Fejsbuk zbog navodnog kršenja zakona koji sprečavaju stvaranje monopola.

  Glavni deo tužbe odnosi se na kupovinu Instagrama za milijardu dolara 2012. i Votsapa za 19 milijardi 2014. godine.

  Iz Federalne trgovinske komisije su saopštili da će tražiti odluku koja će, između ostalog, od Fejsbuka zahtevati da se odrekne svojih akvizicija, uključujući pomenuti Instagram i Votsap.

  Koalicija saveznih američkih država je takođe traži da se Fejsbukovo posedovanje drugih društvenih mreža proglasi nelegalnim.

  „Skoro celu deceniju Fejsbuk koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu redovnih korisnika“, rekla je tužiteljka države Njujork Leticija Džejms.

  Istakla je da kompanija koristi ogromne količine novca kako bi preuzela rivale pre nego što ugroze dominaciju Fejsbuka.

  „Gotovo punu deceniju Fejsbuk koristi svoj dominantni položaj i monopol da bi slomio manje rivale i ugušio konkurenciju, na račun običnih korisnika“, rekla je Leticija Džejms, koja predvodi 46 država, kao i Distrikt Kolumbija i Guam u tužbi.

  „Nijedna kompanija ne sme imati toliku nekontrolisanu snagu nad našim privatnim informacijama i našim društvenim interakcijama. Zbog toga podnosimo tužbu u korist miliona korisnika i miliona vlasnika manjih firmi koje su pogođene ponašanjem Fejsbuka“, rekla je Džejmsova.

  Iz kompanije su rekli da razmatraju pritužbe, ali da bi takav presedan imao uticaj na širu poslovnu zajednicu i ljude koji svakodnevno biraju njihove proizvode.

  Fejsbuk je druga velika tehnološka kompanija koja se suočava sa ovakvim pravnim izazovom pošto je američko Ministarstvo pravde u oktobru iz sličnih razloga tužilo Gugl.

  Nakon objave ove vesti, akcije kompanije Fejsbuk su već pale za tri procenta.

  Izvor: Agencije, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE