Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krave, farmeri, start-ap

  Farmeri masovno PRODAJU stoku zbog velike suše i inflacije

  Američki farmeri su primorani da rasprodaju svoja stada stoke u većem broju zbog ekstremne suše i inflatornih pritisaka, što nije zabeleženo više od jedne decenije.

  Skoro 80 odsto zapadnog regiona SAD suočava se se velikim sušama skoro godinu dana, prema Američkoj federaciji biroa za farme (AFBF). Međutim, najnoviji toplotni talas koji traje nedelju dana, koji pogađa skoro 80 ​​miliona ljudi širom zemlje, doveo je stvari do tačke ključanja za farmere i rančere.

  Temperature u Teksasu su nedeljama bile veoma visoke, što je dovelo do suše i gorenja trave. Bez zelenila i vode nemoguća je ishrana i održavanje stada krava. Neki rančeri su rekli da je njihova jedina opcija da prodaju stoku, piše CNN.

  „Ovu vrstu kretanja krava na tržištu nismo imali deceniju, od 2011. godine, kada je bila poslednja zaista velika suša“, rekao je Dejvid Anderson, profesor poljoprivredne ekonomije na Tekas A&M Univerzitetu.

  Krava, farmeri

  Krava, farmeri (Pixabay)

  Farmeri kažu da je hrana za stoku poskupela

  Prošle godine jaka suša na zapadu primorala je 40 odsto farmera da rasprodaju deo svojih stada, prema istraživanju AFBF-a. Sada, inflatorni troškovi za stočnu hranu, đubrivo i gorivo samo pogoršavaju situaciju. Mnoge krave idu na aukciju.

  Taker, stočar, kaže da čeka da proda svoje krave, jer nema trave za jelo. On dodaje seme u hranu svog stada, ali se pokazalo da je to veoma skupo.

  „Kupovali smo tu hranu za 200 dolara po toni, a danas je više od 400 dolara. Dakle, cena hrane je udvostručena – to je još jedna kriza“, rekao je Taker.

  Iako su rančeri nevoljni prodavci, oni barem dobijaju dobru cenu na tržištu, kaže Anderson. Cena mlevene govedine za američke potrošače u junu je porasla za 9,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Govedina

  Govedina, meso (Pixabay)

  Pad proizvodnje mesa i rast cena

  Ali zabrinutost su cene u budućnosti. Sa manjim stadima i manjim brojem priplodnih krava, naredne dve godine bi mogle da dovedu do viših cena govedine. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a predviđa pad proizvodnje govedine od 7 odsto sledeće godine.

  Poljoprivrednici i rančeri mogu da dobiju pravo na finansijsku pomoć kroz USDA-ov program hitne pomoći za stoku, medonosne pčele i ribu koja se uzgaja na farmama. Program pokriva dodatne troškove koje rančeri mogu da imaju za izvlačenje vode ili premeštanje stoke na bolje pašnjake.

  Stočari moraju da žive u okrugu sa ozbiljnom sušom tokom dužeg vremenskog perioda, kako je izmerio američki monitor za sušu.

  U Misuriju, guverner Majk Parson potpisao je u četvrtak izvršnu naredbu kojom se nudi pomoć za 53 okruga u njegovoj državi pogođenoj ekstremnom sušom.

  „Na mojoj farmi su se uslovi brzo pogoršali i slušamo iste izveštaje od bezbroj drugih porodica sa farmi i rančeva širom države“, rekao je guverner Parson u saopštenju za javnost.

  Naredbom se nalaže odeljenjima za prirodne resurse i zaštitu da farmerima omoguće pristup vodi u državnim parkovima i drugim zaštićenim područjima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE