Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FAO: Nezabeležen rast cena hrane u svetu zbog ukrajinske krize

  Rast cena hrane u svetu u martu dostigao je do sada nezabeležene nivoe zbog rata u Ukrajini, koji je „izazvao šok“ na tržištu žitarica i bilnih ulja, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

  FAO indikator za cene hrane koji prati mesečne promene međunarodnih cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda već je u februaru beležio rekord od kada je počelo praćenje 1990. godine, a u martu je zabeležio novi rast od 12,6 odsto, navela je ta organizacija.

  Problem poskupljenje žitarica i ulja

  Ovaj porast cena najvećim delom dolazi, prema pokazateljima FAO, zbog poskupljenja žitarica. On iznosi 17,1 odsto u odnosu na februar zbog snažnog rasta cene žita i svih sekundarnih žitarica, uglavnom zbog rata u Ukrajini.

  Na porast cena hrane takođe utiče poskupljenje biljnih ulja, koje je, prema FAO indikatoru, 23,2 odsto, što je podstaknuto cenom suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina najveći svetski izvoznik.

  Istovremeno cena palminog, sojinog ulja i ulja uljane repice takodje rastu, „pod uticajem svetske tražnje za uvoz zbog prekida u snabdevanju suncokretovog ulja“.

  Šta je dovelo do ovolikog poskupljenja?

  Krajem prošle godine FAO je saopštila da su cene hrane u svetu porasle za više od 30 odsto u prethodnih godinu dana i dosegle najviše nivo u poslednjoj deceniji.

  Najveći sok beležile su cena žitarica i biljnog ulja širom sveta.

  Na rast cena uticali su poremećaji u snabdevanju, visoke cene roba, zatvaranje fabrika i političke napetosti.

   

  Cene hrane u svetu nezaustavljivo rastu

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE