Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko je za kompanije važno članstvo u FMBAS: MPC Properties i Schindler

  Facility Management (FM) je industrija koja se bavi upravljanjem i održavanjem fizičke imovine, infrastrukture i nekretnina, uzimajući u obzir i delatnosti i procese koji se dešavaju u samim objektima i neposrednoj blizini.

  Na temeljima ove industrije osnovana je FMBAS, nevladina, neprofitna organizacija posvećena promociji, edukaciji i pružanju podrške razvoju Facility Management-a u Srbiji. Osnovana je od strane vodećih regionalnih kompanija za izgradnju i upravljanje nekretninama: Marera Property ManagementMPC Properties i Tokata.

  Pitali smo komapnije koje su deo FMBAS-a koliko njima znači članstvo u jednoj ovakvoj organizaciji, a zatražili smo odgovor i na brojna druga aktuelna pitanja u ovoj oblasti.

  MPC Properties je prvi u Srbiji dobio sertifikat „WELL Health-Safety”

  Davor Šušulić, Head of Technical Operations, MPC Properties

  Facility Management

  • U kojoj meri je Facility Management razvijen u vašoj kompaniji? Šta on sve obuhvata?

  Liderska pozicija kompanije MPC Properties u upravljanju nekretninama u centralnoj i istočnoj Evropi rezultat je, između ostalog, posvećenosti kompanije ostvarivanju maksimalne vrednosti investicije na tržištu i postizanju optimalnih performansi objekata. Ekspertiza stručnog tima kompanije MPC Properties omogućava bezbedan, nesmetan i efikasan rad zgrade, uz očuvanje celokupne vrednosti infrastrukture i opreme. Kompanija je usmerena na realizaciju naprednih rešenja u oblasti nekretnina tako da odgovaraju najvišim svetskim standardima u tehničkom i operativnom smislu.

  • Da li vam je važna primena zelenih rešenja i koja ste od njih već implementirali u svoje poslovanje?

  MPC Properties razvija niz projekata čiji je cilj integracija najbolje održive prakse u poslovanje kompanije, a koje ujedno doprinosi dobrobiti cele zajednice.

  Investitorima i menadžmentu koji upravlja nepokretnostima sertifikati zelene gradnje obezbeđuju i mere za praktičnu identifikaciju i implementaciju merljivih parametara koji su izuzetno važni prilikom projektovanja, izgradnje, kao i u daljim procesima upravljanja nekretninom. Tako danas imamo portfolio komercijanlih objekata sertifikovanih LEED i BREEAM sertifikatima, kao i „WELL Health-Safety” sertifikat sa fokusom na zdravlje i bezbednost zaposlenih, korisnika i posetilaca naših objekata. Takođe, inicijative kompanije za očuvanje biodiverziteta se ogledaju u primeni autohtonih bašti, implementaciji zelenih krovova sa integrisanim sistemom prikupljanja kišnice za navodnjavanje, i urbanim povrtnjakom, u projektu urbanog pčelarstva, kao i kroz postavljanje solarnih elektrana na krovove naših objekata i stimulisanje i promociju alternatvnih vidova prevoza i primenu kompostiranja kao jedne od strategija upravljanja otpadom.

  Veliku pažnju posvećujemo razvoju održive nekretnine koje će dugoročno uticati na smanjenje rizika poslovanja, povećanje vrednosti objekta, smanjenje operativnog troška održavanja i negativnog uticaja poslovanja na životnu sredinu.

  Članstvo u FMBAS organizaciji znači informisanost, povezivanje i umrežavanje

  Filip Janković, EI Sales, Schindler

  Facility Management

  • Koliko vam, kao kompaniji, znači članstvo u jednoj ovakvoj asocijaciji?

  Članstvo kompanije Schindler u FMBAS organizaciji omogućava nam da ostanemo informisani o najnovijim trendovima i inovacijama u industriji koja se neprestano razvija, da pratimo nove tehnologije, strategije i pristupe. Takođe, članstvo omogućava pristup konferencijama i publikacijama koje nude najnovije informacije i priliku za razmenu iskustava sa drugim profesionalcima u ovoj oblasti. Još jedan od razloga za članstvo jeste povezivanje i umrežavanje, kao i podizanje svesti o značaju redovnog i preventivnog održavanja vertikalnog transporta.

  • Merenje količine emisija ugljen-dioksida element je koji sve više utiče na uspešnost kompanija u svetu. Koliko je to bitno i za naše tržište i za vaše poslovanje?

  Praćenje emisije ugljen-dioksida i izveštavanje o tome jedna je od naših redovnih aktivnosti. Radi smanjenja emisije ugljen-dioksida, kompanija Schindler konstantno radi na razvijanju novih tehnologija u proizvodnji liftova i pokretnih stepenica. Cilj kompanije Schindler Srbija za 2022. godinu bio je da na tržište Srbije plasiramo 70 odsto liftova klase „A VDI efficiency”; postigli smo 93,9 odsto. Naš cilj za 2023. godinu – 95 odsto – već je premašen. Takođe, na mesečnom nivou konstantno pratimo i vozni park, s ciljem da emisiju ugljen-dioksida umanjimo u apsolutnom iznosu u odnosu na prethodnu godinu, i pored činjenice da se, usled konstantnog rasta poslovanja, vozni park proširuje.

  Cilj koji je korporacija Schindler na globalnom nivou postavila jeste da se emisija ugljen-dioksida u odnosu na 2020. godinu smanji za 50 odsto do 2040. godine, odnosno „Zero emission” do 2050. godine. Schindler Srbija vredno radi na dostizanju ovog cilja. 

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Schindler/MPC Properties

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE