Fabrika pomfrita obustavila proizvodnju: Cene skočile 3x više od plana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fabrika pomfrita obustavila proizvodnju: Cene skočile 3x više od plana

  Kompanija za preradu krompira Green Group Bosnia u Srebrenici biće privremeno zatvorena i to zbog skoka cena sirovina.

  Kako je za N1 potvrdila Nada Pavlović, menadžerka  prodaje u toj kompaniji, firma će biti zatvorena zbog rasta cena sirovina, odnosno krompira. Privremeno su raskinuti ugovori s radnicima koji će sada biti na zavodu za zapošljavanje.

  Cene otišle u nebo…

  “Cene su otišle tri puta više nego što je planirano. Takođe, poskupele su sirovine i repromaterijali koje koristimo u proizvodnji poput folija i lož ulja, a tu su i drugi troškovi kao što je struja čija je cena za vreme pandemije porasla za dva do tri puta i jednostavno više nismo bili profitabilni na tržištu. Zbog toga smo prisiljeni da na određeno vreme zaustavimo proizvodnju”, navodi.

  Firma se ne gasi, nastaviće sa  radom  ali je trenutno zaustavljen proizvodni pogon. U narednom periodu, kada se regulišu cene i potpišemo nove ugovore, ponovo ćemo uspostaviti proizvodnju”, rekla je Pavlović.

  Bez državne pomoći

  Dodala je da turski investitor ne vidi mogućnost novih ulaganja u Srebrenici jer nikada nije dobio pomoć bilo kog ministarstva kako bili smanjeni troškovi kompanije i kako bi se pomoglo proizvođačima sirovina.

  Prema njenim rečima, deo administracije koji je ostao radiće na smanjenju ulaznih troškova, poput sirovina i struje. Ukupno imaju 85 radnika.

  “Ne zna se hoćemo li nastaviti s proizvodnjom pomfrita ili ćemo se preorijentisati na neku drugu proizvodnju hrane jer imamo kapacitete i za to. Velika je investicija u pitanju i niko od nje ne želi odustati već samo žele da sve bude isplativo”, istakla je Nada Pavlović, a prenosi Poslovni dnevnik.

  Kako je objasnila, koriste isključivo industrijsku sortu krompira Fontana koji se ne proizvodi u BiH već ga uvoze iz Nemačke, što je postalo previše skupo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE