Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski Plan rasta za Z. Balkan, evo koliko će novca dobiti Srbija

  Pre par dana Evropski parlament je izglasao Plan rasta za Zapadni Balkan, koji bi trebalo da ojača regionalno tržište, ali novac koji nam je planiran je uslovljen reformama. Sada je poznato koliko bi koja država trebala dobiti novca.

  Iznosi su utvrđeni na osnovu procene Evropske komisije koja u obzir uzima broj stanovnika i visinu BDP.

  Kako saznaje RTS, za Bosnu i Hercegovinu je tako određeno 969 miliona evra, za Srbiju milijardu i 630 miliona evra, za Albaniju 924 miliona, Severnu Makedoniju 807 miliona, Kosovo* 888 miliona i za Crnu Goru 388 miliona evra.

  To je ukupno šest milijardi evra, kako je i najavljeno, a države će na sredstva moći da računaju, ukoliko ispune kriterije, da će dospeti u naredne četiri godine.

  Diplomatski izvori navode da je za Srbiju dodeljeno skoro 30 odsto ukupnog fonda za rast, ali da ova sredstva neće biti dodjeljivana po automatizmu.

  „Stvarni iznos iskorišćenih sredstava će zavisiti od procene EU da li Srbija ispunjava dogovorene ciljeve u reformi vladavine prava, demokratskog sistema, normalizaciji odnosa s Prištinom i usklađivanju s spoljnom politikom EU“, rekli su izvori.

  Evropski parlament je 24. aprila izglasao Plan rasta za Zapadni Balkan, do sada najambiciozniji finansijski paket Evropske unije za naš region.

  Zemlje regije treba da ispune niz kriterijuma kako bi iskoristile paket finansijske pomoći.

  Izvor: Klix

  Foto: CEFTA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE