Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski parlamentarci „proteruju“ pomeranje sata

  Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 29. oktobra u 3.00 sata ujutru pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad. U međuvremenu, poslanici Evropskog parlamenta, pozivajući se na sve više dokaza o negativnom uticaju pomeranja sata dva puta godišnje, traže promenu evropske direktive i ukidanje letnjeg računanja vremena, rekao je danas češki evroparlamentarac Pavel Svoboda.

  „Naučna istraživanja su pokazala da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata“, rekao je Svodoba, lider neformalne radne grupe evroposlanika okupljene oko te inicijative.

  Pored negativnog uticaja na ljudski bioritam, „pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, poremećaje u porodici i pada produktivnosti na radnom mestu“, rekao je češki poslanik.

  Svoboda je kazao da je letnje računanje vremena uvedeno da bi se uštedela energija, ali da taj cilj nikada nije ispunjen.

  On je dodao da je istraživanje jasno pokazalo da je ukidanje promene vremena korisno za 510 miliona gradjana.

  Radnu grupu čini preko 70 poslanika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupa. Oni su naveli da predlog ima snažnu podršku medju zemljama članicama EU, kao i da je Poljska već učinila prve zakonske korake u tom smeru.

  Svoboda je rekao da će ta neformalna radna grupa za ukidanje letnjeg računanja vremena dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da njen predlog zvanično uputi predlog evropskim poslanicima.

  O promeni vremena raspravljali su i nemački i švedski parlament, dok predlog nailazi na sve veću podršku, mahom putem peticija koje su potpisale desetine hiljada gradjana. U Finskoj je takvu peticiju potpisalo 100.000 gradjana, u Nemačkoj više od 55.000, a u Holandiji 40.000 ljudi.

  Izvor: Beta/BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE