Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EP ne obustavlja pregovore sa Srbijom, čeka naše sankcije Rusiji

  Evropski parlament neće predložiti suspenziju pregovora sa Beogradom, ali će ih ipak vezati za sankcije Rusiji, piše Blic.

  Parlament EU će sugerisati da se „pristupni pregovori unaprede samo ako se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije“, saznaje beogradski list iz diplomatskih izvora u Briselu. Drugim rečima – sugerisaće da pregovori budu na ledu sve dok Beograd ne uvede sankcije Moskvi.

  Tako bar stoji u najnovijem predlogu nacrta Izveštaja o strategiji proširenja Evropskog parlamenta (EP), a u koji je taj list imao uvid.

  Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i unaprediti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU – stoji u nacrtu tog izveštaja.

  U odnosu na prethodnu verziju razlika je u jednoj reči. Umesto „….nastaviti pristupne pregovore“, kako je bilo u prvoj verziji amandmana, sada stoji „…unaprediti pristupne pregovore.“

  Dalje se poziva Srbija da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i politikom EU prema Rusiji uopšte i pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete EU.

  Prethodnih dana javnost je uzburkala vest da će EP tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god ne uvede sankcije Moskvi. Glavni „okidač“ za ovakve zahteve bilo je potpisivanje sporazuma između šefova diplomatija Srbije i Rusije na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

  U međuvremenu se, kako otkriva izvor Blica, došlo do navodno mekše verzije, ali je jasno da pregovori neće biti nastavljeni sve dok ne usaglasimo spoljnu politiku sa onom koju vodi EU.

  Dobro upućen izvor lista iz Brisela dalje navodi da se na tekstu amandmana i dalje radi i da pregovori o njegovoj konačnoj verziji i dalje traju.

  Podsećamo da su Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, saopštile da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojeći izveštaj EP o proširenju.

  Izvor: Blic

  Foto: EP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE