Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas, nezaposlenost

  Evropa da se spremi: „Moguć potpuni prekid isporuka ruskog gasa“

  Evropa se mora odmah pripremiti za mogućnost da ove zime dođe do potpune obustave isporuka ruskog gasa, upozorio je predsednik Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol.

  On je pozvao vlade da porade na smanjenju potražnje za gasom i da ostave u funkciji nuklearne elektrane.

  Birol je rekao da bi ruske redukcije isporuka gasa, koje se opravdavaju „radovima na održavanju“, mogle biti početak potpunog prekida isporuka, sa ciljem da se spreči punjenje skladišta uoči zime, prenose agencije.

  Verujem da su nedavna smanjenja isporuka usmerena protiv namere Evrope da popuni skladišta uoči zime i tako omoguće Rusiji da izvrši dodatni pritisak na EU u zimskim mesecima, rekao je Birol.

  „Preduzete mere nisu dovoljne“

  On je istakao da mere koje preduzimaju evropske vlade kako bi smanjile potražnju za energijom „verovatno nisu dovoljne“ i pozvao je sve države da rade na očuvanju svojih zaliha energenata.

  Takođe, Nemačka vlada se, prema saznanjima dnevnika „Velt“, sprema da zbog gasa proglasi alarmantnu situaciju u skladu sa nacionalnim planom za vanredne situacije.

  Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i zaštite klime Patrik Grajhen pripremio je energetsku industriju za predstojeći korak, preneo je list, pozivajući se na krugove u energetskoj industriji.

  Nemačka se žali

  Inače nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da smanjenje isporuke gasa Evropi ruskog energetskog giganta Gasproma predstavlja “napad”.

  „Smanjenje isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 je napad na nas, ekonomski napad na nas“, rekao je Habek u govoru na nemačkoj industrijskoj konferenciji.

  Gasprom je prošle nedelje saopštio da će smanjiti isporuke goriva Nemačkoj preko gasovoda zbog odloženih popravki, dok je nemačka vlada tu odluku nazvala „političkom“.

  Nemačka nazvala prekide u isporuci ruskog gasa „NAPADOM“: Putin pravi HAOS

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE