Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi DRASTIČNO smanjuju isporuke gasa Evropi

  Ruski gigant Gasprom objavio je da smanjuje za još jednu trećinu isporuke gasa Evropi preko gasovoda Severni tok, dan posle prve objave drastičnog smanjenja, navodeći da je razlog prekid isporuke delova nemačkog Simensa.

  „Gasprom je zaustavio rad još jedne Simensove turbine na gas na stanici Portovaja“, gde se puni Severni Tok, i gde će dnevna proizvodnja od četvrtka pasti sa 100 na 67 kubnih metara gasa dnevno, navodi se u saopštenju.

  Gasprom je u utorak objavio prvo smanjenje isporuka sa 167 na 100 miliona kubnih metara gasa objašnjavajući tu odluku nedostatkom Simens kompresora zbog čega ne mogu da rade sve jedinice za kompresiju gasa.

  Kanadske sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu sprečavaju nemačkog partnera Siemens enerdži (Siemens Energy) da isporuči remontovanu opremu.

  Time se smanjuje za gotovo 60 odsto dnevno snabdevanje gasom preko podvodnog gasovoda koji povezuje Rusiju sa Nemačkom preko Baltičkog mora.

  Berlin: Politička odluka

  Iako Gasprom objašnjava ova smanjenja tehničkim razlozima Berlin je saopštio, čak i pre objave drugog smanjenja, da se radi o „političkoj odluci“ Moskve u jeku velikih tenzija sa zapadnim zemljama zbog sukoba u Ukrajini.

  Isporuke ruskog gasa Evropi stalno padaju od početka primene zapadnih sankcija protiv Moskve, EU pokušava da se oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije.

  Poslednjih nedelja Gasprom je prekinuo isporuke gasa za više evropskih klijenata koji su odbili da plate u rubljama, što je Rusija tražila kao odgovor na sankcije EU uvedene posle početka ruske ofanzive Ukrajini.

  Gasovodo Severni tok isporučuje ruski gas Nemačkoj preko Baltičkog mora krakovima od po 1.224 kilometara. Prema podacima kompanije za eksploataciju gasovoda, 59,2 milijarde kubnih metara gasa izvezeno je iz Rusije ka Evropi 2021. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE