Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Europa Nostra“ o kalemegdanskoj gondoli: SKALAMERIJA na istorijskom lokalitetu

  Generalna sekretarka organizacije „Europa Nostra“, Sneška Kvadvlih Mihailović, upozorila je da je projekat izgradnje žičare na Kalemegdanu „beogradske gondole“, „mimo zakona, mišljenja stručnjaka i građana“ i da bi vlasti trebalo da „ozbiljno“ preispitaju taj plan.

  „Sve se mora ispitati, naročito imajući u vidu da radovi još nisu počeli, sve se može još promeniti, građevinska dozvola za čitav projekat nije izdata, već samo za privremene radove“, rekla je ona za televiziju N1.

  I Ustavni sud treba da se oglasi o tome, a Plan detaljne regulacije nije u skladu sa zakonom koji kaže da se na tom lokalitetu ne može graditi, dodala je ona.

  Napomenula je da postoje zakoni i institucije za zaštitu kulturne baštine i da se odluka o izgradnji „takve skalamerije“ na „dragocenom istorijskom lokalitetu“ ne može donositi na osnovu „ličnih snova i želja predsednika (Srbije Aleksandra Vučića)“.

  Kvadvlih Mihailović je podsetila da je Kalemegdanska tvrđava od prošle godine na listi sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

  „Svi znaju zašto se Beogradska tvrđava našla na toj listi, a to je zbog predloga Vlade Srbije i Grada Beograda da se izgradi ‘gondola’, tzv. kabinska žičara“, kazala je ona.

  Smene u Zavodu za zaštitu spomenika

  Na pitanje da li je upoznata sa smenjivanjem u Zavodu za zaštitu spomenika, Kvadvlih Mihailović kaže da jeste i da je to „uznemirujuća vest“, pošto su to stručni ljudi koji su izdali kritičko saopštenje na zahtev Ministarstva, a ne samoinicijativno.

  „Oni su proučili ceo dosije o izgradnji ‘gondole’ i došli do zaključka da procedure i zakoni nisu poštovani. Njihova funkcija je da ne dozvole da se prave kapitalni projekti tamo gde ne bi smeli“, pdsetila je ona.

  Odnos Srbije prema kulturnoj baštini svedoči i o slabosti tog sistema, a potrebno je da se sistemski ojača Zavod za zaštitu spomenika, jer ima i stručnjaka i znanja, dodala je Kvadvlih Mihailović.

  „Europa Nostra“ je panevropska federacija za kulturno nasleđe, koja predstavlja građanske organizacije koje rade na zaštiti evropske kulturne i prirodne baštine. Ona u tome sarađuje s relevantnim međunarodnim telima, posebno s Evropskom unijom, Savetom Evrope i UNESKO.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE