Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU uvodi VELIKE PROMENE za nove automobile

  Od sada svi novi tipovi vozila koji dolaze na tržište Evropske unije moraju imati niz naprednih sistema za povećanje bezbednosti na putevima, a za dve godine to će važiti za sva nova vozila u EU.

  Uredba o opštoj bezbednosti vozila, koja je usvojena 2019, počinje se primenjivati od 6. jula 2022. Za početak ona se odnosi na nove tipove vozila koja se plasiraju na tržište EU, a od 6. jula 2024. odnosiće se na sva nova vozila, što znači da proizvođači imaju dve godine da prilagode postojeće modele na nova pravila.

  Uredba uvodi niz obaveznih bezbednosnih stavki koje će doprineti smanjenju broja žrtava u saobraćaju, pošto studije pokazuju da ljudske greške imaju ulogu u 95 odsto nesreća.

  Očekuje se da bi se zahvaljujući njima do 2038. moglo spasiti više od 25.000 života i izbeći najmanje 140.000 teških povreda.

  foto: screenshot

  Komisija je najavila da će ovog leta doneti tehnička pravila za homologaciju potpuno autonomnih vozila, čime će EU postati predvodnik u tom području, što je takođe obaveza predviđena Uredbom o opštoj bezbednosti vozila.

  Od sada svi novi tipovi automobila, kombija, kamiona i autobusa moraće da imaju inteligentni sistem za pomoć pri kontroli brzine, sistem za detekciju pri vožnji u rikverc s kamerom ili senzorima, sistem za upozoravanje u slučaju manjka pažnje vozača, uređaji za snimanje podataka i signal za zaustavljanje u nuždi.

  Automobili i kombiji moraju imati i sisteme za zadržavanje u saobraćajnoj traci i automatizovano kočenje.

  Autobusi i kamioni moraju imati tehnologije za bolje prepoznavanje mogućih „mrtvih“ uglova, upozorenja za sprečavanje sudara s pešacima ili biciklistima i sistem za nadzor pritiska u gumama.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE