Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU precenjuje potrebe za radnicima sa e-veštinama?

  Evropska unija (EU) je pitanje manjka radnika u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) poslednjih godina podigla na nivo političkog prioriteta, međutim, novi podaci pokazuju da Unija stalno precenjuje broj slobodnih radnih mesta u tom sektoru.

  Pre samo dve godine evropski komesar za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip napisao je na svom blogu da bi „Evropi do 2020. moglo da nedostaje 900.000 ICT radnika“.

  Međutim, novo istraživanje nemačke konsultantske i istraživačke kompanije Empirika (Empirica) ukazalo je na nove, ažurirane procene prema kojima je Ansipova cifra gotovo prepolovljena, preneo je danas portal Euobzerver.

  U 2015. Empirika je već snizila procenu manjka ICT stručnjaka na 756.000 sa 825.000 dok je ranije ove godine objavila da očekuje da manjak u ICT sektoru do 2020. godine bude 500.000 radnika.

  Zvaničnik Komisije koji je želeo da ostane anoniman rekao je za EUobzerver da je niža procena delom rezultat procena ekonomskog rasta koje se koriste u Empirikinom modelu, kao i činjenice da je „poslednjih godina ponuda ICT stručnjaka rasla brže od očekivanja“.

  Komisija je reagovala i ažurirala procene ali ostaje pitanje da li će one biti ponovo smanjivane iz godine u godinu do 2020.

  Izvor iz EK rekao je da su „svesni ograničenja srednjoročnih i dugoročnih prognoza“ i da Empirikine zaključke o manjku ICT stručnjaka „potvrđuju i drugi izvori“, poput nacionalnih izveštaja.

  Istraživači naglašavaju da oni računaju „potencijal tražnje“ za novim ICT poslovima „koji bi teoretski mogli da se pojave u Evropi jer se očekuje da tražnja e-veština posebno ojača sa približavanjem 2020. godini“.

  Prema Eurostatovim podacima, broj ICT stručnjaka u EU porastao je sa 6,4 miliona u 2011. na 7,7 miliona u 2015.

  Izvor iz EK rekao je da, iako su nove procene manjka u ICT sektoru niže, „one svejedno potvrđuju veličinu problema“.

  „Sve dok postoji manjak kvalifikovanih ICT radnika koji se meri stotinama hiljada, bez obzira da li je reč o pola miliona ili 756.000 ili čak 300.000 do 2020, bilo bi neodgovorno smanjiti napore za unapređenje ICT veština“, kazao je taj evropski zvaničnik.

  Kako je dodao, „bila bi druga stvar da novi podaci ukazuju da je problem u realnosti samo minoran, međutim, to se iz podataka ne vidi“.

  Izvor: Beta/Euroactiv

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE