Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU odobrila Srbiji otvaranje klastera četiri

  Zemlje članice Evropske unije postigle su saglasnost o otvaranju klastera četiri „Zelena agenda i održiva povezanost“ u pregovorima o članstvu sa Srbijom. Priznanje za ostvarene rezultate, poručuje ministarka Zorana Mihajlović.

  Klaster četiri biće otvoren na Međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana 14. decembra u Briselu, nakon sastanka Saveta ministara opštih i evropskih poslova EU, navodi javni servis.

  U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ trans-evropske mreže i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

  Ovu odluku bi trebao zvanično da usvoje i ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu, 8. decembra, čime će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregovorima o članstvu u EU.

  Klaster četiri se odnosi na „zelenu agendu i održivu povezanost“, objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

  Mihajlović: Priznanje za rezultate

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da odluka o otvaranju klastera 4 predstavlja priznanje za ostvarene rezultate u oblasti transporta i energetike i podsticaj daljim reformama u tim oblastima.

  „Mnogo toga je urađeno prethodnih godina u oblasti transporta i regionalnog povezivanja, što je važno za proces evropskih integracija, kao što su i u energetici u poslednjih godinu dana sprovedene određene aktivnosti, čime su otklonjene prepreke za otvaranje poglavlja u ovoj oblasti“, rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju njenog Kabineta.

  Dodala je da je donet novi zakonodavni okvir u energetici i rudarstvu, pre svega novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, usvojen je plan reorganizacije Srbijagasa, kao i Akcioni plan u oblasti obaveznih rezervi nafte.

  Sve ključne aktivnosti, kako je rekla, da Srbija dobije „zeleno svetlo“ za klaster 4 sprovedene su uz veliku podršku i pomoć Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović.

  „Transportna politika, energetika, transevropske mreže, zaštita životne sredine i klimatske promene su oblasti koje su veoma važne za razvoj Srbije, njenu budućnost i bolji kvalitet života građana.“

  Verujem da će otvaranje klastera 4 biti dodatni podsticaj da kroz proces pregovora sa EU u svim ovim oblastima radimo još brže i efikasnije, ocenila je Zorana Mihajlović.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE