EU možda uvede "SEMAFOR" za zdravu hranu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU možda uvede “SEMAFOR” za zdravu hranu

  Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije gojaznosti Evropska Unija razmatra upotrebu takozvanog “semafor” sistema u trgovini hranom i pićem.

  Radi se o oznakama na pakovanju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog “A”, do najmanje zdravog crvenog “E”.

  Tu informaciju je evroposlanicima iznela kandidatkinja za evropskkog komesara za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides na saslušanju u Odboru Evropskog parlamenta za zaštitu okoline, zdravlje i sigurnost hrane.

  Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrstu informacije i da će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

  Sistem “Nutriscore” se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije.

  Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećer, so) i onih koje su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE