Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eCommerce Asocijacija Srbije

  Uspešno održan drugi po redu „Let’s Talk eComm“ događaj – panel diskusije

  eCommerce Asocijacija Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala je 5. septembra, drugi po redu događaj u ovoj godini, kome je prisustvovalo više od 100 privrednika i članica eCommere Asocijacije Srbije.

  Cilj događaja je da se kroz panel diskusije obrade ključne teme digitalnog ekosistema. Događaj se sastojao iz četiri panel diskusije u kojima su učestvovali stručnjaci i predstavnici iz različitih oblasti poslovanja.

  Događaj je otvorila Marija Pasuljević, prva izvršna direktorica eCommerce Asocijacije Srbije, zajedno sa Žarkom Malinovićem, sekretarom Udruženja za trgovinu. Oni su prisutnima poželeli dobrodošlicu. Marija je istakla da je jedan od glavnih ciljeva eCommerce Asocijacije da prenosi znanje celokupnog digitalnoj zajednici, te da joj je drago što je to prepoznato, s obzirom na veliki broj ljudi koji je prisustvovao panel diskusijama.

  Marija Pasuljević, prva izvršna direktorica eCommerce Asocijacije Srbije

  Marija Pasuljević, prva izvršna direktorica eCommerce Asocijacije Srbije

  Prvi panel bio je na temu “eFiskalizacija i eFakture”, gde se pričalo o značaju digitalizacije, e-trgovini i benefitima koje nadležne institucije imaju zbog lakšeg nadzora trgovanja od uvođenja novog modela fiskalizacije.

  Učesnici panela bili su: Saša Dulić, pomoćnik direktora za IT Poreske uprave, Vladimir Pejčić iz Ministarstva finansija, Igor Damnjanović iz Telekoma Srbija i Slađana Marinković iz kompanije DM.

  “Digitalizacija i e-commerce promenili su način na koji poslujemo i komuniciramo, pa je od početka pandemije e-commerce postao izuzetno važna tema, kako za učesnike na tržištu, tako i za državu”, istakao je Žarko Malinović, moderator panela.

  Žarkom Malinovićem, sekretarom Udruženja za trgovinu

  Žarkom Malinovićem, sekretarom Udruženja za trgovinu

  Na drugom panelu učestvovali su predstavnici vodećih kompanija za dostavu, kako domaću, tako i međunarodnu.

  Kroz sjajnu diskusiju sa Ivanom Beljićem iz DHL-a, Nikolom Riznićem iz D Expressa, Zoranom Malinovićem iz Wolta i Felipeom Alvesom iz Ananasa obrađene su ključne razlike između dostava, koje se ogledaju pre svega u kompleksnosti koja dolazi iz procedura uvoza/izvoza koji ima najviše uticaja na krajnje korisničko iskustvo.

  Što se tiče domaćeg tržišta, e-commerce prodaja beleži rast iz godine u godinu i od kompanija koje pružaju usluge dostave se očekuje da ispune sve veća očekivanja krajnjih korisnika, među kojima su jasna komunikacija vremena dostave, poštovanje vremena i pružanje podrške u toku celog procesa.

  Rešenje ovakvih zahteva pred kompanije stavlja novi fokus – razvoj različitih metoda dostave. Moderator panela bila je Jelena Medojević iz kompanije Philip Morris International.

  Marija Pasuljević, Milica Živkov, Iva Vuksanović

  Marija Pasuljević, Milica Živkov, Iva Vuksanović

  Treći panel bio je posvećen jednoj od ključnih tema današnjice, a to su podaci. Sagovornici su bili stručnjaci sa dugogodišnjom praksom – Mihailo Ponjavić iz Tehnomanije, ujedno i član upravnog odbora eCommerce Asocijacije Srbije, Predrag Topić – Things Solver, Siniša Nedeljković – Yemora i Milana Majkić – Delhaize. Oni su pričali o preduslovima korišćenja podataka u digitalnom ekosistemu, personalizaciji i podacima koje se koriste u tom procesu, kako bi krajnji kupac bio zadovoljan, ali i o zloupotrebi podataka o kojoj se danas sve više govori. Moderator panela bio je Vladimir Kovač, osnivač Digitalk-a.

  Poslednji panel bio je posvećen temi plaćanja i inovacijama u načinima plaćanja koje omogućavaju brojne nove koristi za kupce i trgovce.

  One se događaju u fizičkom, ali još više u digitalnom okruženju. Te inovacije se prvenstveno odnose na instrumente bezgotovinskog plaćanja. Jedan od poslednjih primera je nedavno uvođenje Google Pay usluge. A puna, prava elektronska trgovina podrazumeva bezgotovinska plaćanja, na jedan od brojnih mogućih oblika. Rešenja koja su dostupna na domaćem tržištu ne samo da ne zaostaju, već u nekim instrumentima (poput IPS plaćanja QR kodom) i prednjače u odnosu na druge zemlje.

  Lets talk ecommerce, eCommerce Asocijacija Srbije

  Lets talk ecommerce, eCommerce Asocijacija Srbije

  Snažan trend rasta potvrđuju podaci Narodne banke Srbije, koji prikazuju i rast broja i rast vrednosti bezgotovinskog plaćanja na internetu, kao i broja internet prodajnih mesta koja omogućavaju takva plaćanja.

  O tim inovacijama i trendovima, pogodnostima, jednostavnosti i prednostima koje donose potrošačima, trgovcima, ali i prosperitetu društva celini, govorili su Tamara Gavrilović iz kompanije VISA, Marko Anđelić iz OTP banke, Branislav Popović iz PayTen-a, Dejan Tešić, suosnivač kompanije AllSecure, dok je moderator bio Aleksandar Zarić, konsultant SOG-a i prijatelj Asocijacije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: eCommerce Asocijacije Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE