Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ESG Due Diligence

  ESG orijentisana mala i srednja preduzeća – budućnost poslovanja i investiranja

  ESG principi danas nisu samo moderna i poželjna poslovna fraza, već vrednost neodvojiva od konkurentnog i uspešnog biznisa. Benefite održivog poslovanja podjednako ozbiljno shvataju kako donosioci odluka i velike korporacije, tako i mala i srednja preduzeća.

  Upravo MSP kao generatori razvoja vrlo angažovano ulažu u održive projekte svesni da ih na to ne podstiču samo nadolazeće zakonske obaveze, već želja za izgradnjom korporativnog imidža i unapređenjem poslovanja.

  Banke danas i te kako obraćaju pažnju na održive prakse svojih klijenata. Osim dobrog kreditnog rejtinga, jasno postavljne ESG strategije i ciljevi dosta govore o prirodi kompanije, pa su banke vrlo rado investitori u projekte takvih preduzeća. Kada mala i srednja preduzeća apliciraju za kredit, posvećenost ESG principima oslikava se i kroz odnos prema svim stejkholderima – dobavljačima, kupcima, krajnjim potrošačima, poštovanju rokova, dobrom odnosu prema zaposlenima itd.

  „Biti odgovoran ne znači samo poštovati zakon, već jednako brinuti o poslovnim saradnicima, zaposlenima, lokalnoj zajednici. Tako se zadobija dugoročno poverenje, ali i otvara prostor i osnova za povoljnije uslove kreditiranja“, navodi Mateja Dičić, direktor Sektora za poslove sa velikim klijentima AIK Banke. Dičić istovremeno dodaje da banke imaju ključnu ulogu ne samo u pružanju finansijske podrške, već i kao stručni i savetodavni partneri koji koriste svoje veliko iskustvo i analitičke sposobnosti kako bi klijentima pomogli da identifikuju potencijalne rizike za biznis i kreiraju održive poslovne strategije.

  Suočeni sa geopolitičkom situacijom koja sa sobom nosi energetski neizvesnost, sve prisutnijim posledicama klimatskih promena, MSP su sve odlučnija da svoje strategije poslovanja temelje na smanjenju resursa u proizvodnji, energetsku efikasnost, reciklažu. U modernom poslovanju imperativ postaje pametno korišćenje resursa. Usmeravanje ka održivosti nije novi trošak, već investicija u budućnost, izvesnost sopstvenog poslovanja gde će klimatski otisak kompanije biti što manji.

  „Preduzeća koja su na vreme shvatila da je cirkularna ekonomija budućnost, započela mere uštede, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, učinili su mnogo za svoju komparativnu prednost na tržištu, naročito u kontekstu podrške koju mogu očekivati od bankarskog sektora“, primećuje Dičić.

  Svoju posvećenost poštovanju ESG principa, MSP mogu da prezentuju kroz godišnje ESG izveštaje, kroz koje predstavljaju svoj uticaj na životnu sredinu, društveno okruženje i način na koji upravljaju organizacijom. Kroz ovaj izveštaj kompanije objavljuju postignute rezultate, kao i poređenja sa prethodno definisanim ciljevima i strategijama, a javnost dobija dublji uvid u ESG poslovanje kompanije. Za sada su, na osnovu Direktive EU samo velike kompanije u obavezi da  objavljuju podatke o uticaju svojih aktivnosti na društvo i životnu sredinu, ali se lestvica očekivanja uvek iznova i iznova podiže, što mala i srednja preduzeća shvataju.

  Kako bi podržao MSP u Srbiji da unaprede poslovanje, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je organizovao obuke „ESG Practitioner“ u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Srbije i Smart kolektivom. Ove obuke se održavaju u okviru projekta „Promocija održivih investicija“, koji UNDP sprovodi u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za mir i razvoj i Odeljenja Ujedinjenih nacija za ekonomska i socijalna pitanja.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: UNDP/Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE