Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Erupcija „klimatskih“ troškova

  Ekonomski troškovi katastrofa povezanih s klimom dostigli su 2.250 milijardi dolara u poslednje dve decenije, s povećanjem od preko 250 odsto u odnosu na prethodnih 20 godina, saopštile su Ujedinjene nacije.

  Kancelarija UN za smanjenje opasnosti od katastrofa (UNISDR) navela je da „klimatske promene povećavaju učestalost i jačinu ekstremnih vremenskih prilika“ kao što su poplave i oluje, preneo je Frans pres.

  Između 1978. i 1997. godine, ukupni troškovi katastrofa povezanih s klimom bili su 895 milijardi evra, naveo je UNISDR u izveštaju Centra za istraživanje epidemiologije katastrofa s Univerziteta u Luvenu u Belgiji.

  Međutim, između 1998. i 2017. ta suma je dostigla 2.250 milijardi dolara, navodi se u izveštaju i dodaje da su najveći troškovi bili u SAD, Kini, Japanu i Indiji.

  UNISDR je naveo da je u poslednjih 20 godina bilo više od 6.600 katastrofa povezanih s klimom, a najviše oluja i poplava.

  Iako se u izveštaju navodi da postoje praznine u prikupljanju podataka, dodaje se da nalazi jasno pokazuju da bi investiranje u smanjenje opasnosti od katastrofa trebalo da bude središnji deo mera za klimatske promene.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE