Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eps

  EPS negira da je najveći generator industrijskih otpadnih voda

  Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je, u reagovanju na izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save, kao i da nisu tačni navodi da je ta kompanija najveći generator industrijskih otpadnih voda u Srbiji.

  „Povodom nepotpunih izveštaja DRI koji su predstavljeni u javnosti, EPS obaveštava javnost da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane `Nikola Tesla B` prati redovno, od 1983. godine, u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda Ogranka TENT, a praćenja rade ovlašćene institucije i interne službe“, navodi se u saopštenju.

  Kako su dodali, kontrole kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade se četiri puta godišnje, osim povratne rashladne vode, koja se analizira jednom mesečno.

  „Sva ova ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzorkuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj. Sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da u objavljenom izveštaju DRI nije navedeno da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku.

  Revizor: TENT B nema postrojenje za prečišćavanje, otpadne vode ispušta u Savu

  „EPS nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode. Sve ovo se potvrđuje u `Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji TE `Nikola Tesla B` od septembra 2022. godine koju je uradio Energoprojekt Entel“, kažu u saopštenju.

  Dodaju da se u toj studiji navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu (klasa II).

  Rok za postrojenje 2025. godina

  „Na osnovu dobijenih rezultata, na reku Savu uzvodno i nizvodno od TENT B otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu“, ističu iz EPS.

  Kako se dodaje, EPS svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda nadležnim državnim organima. Takođe navode da se „u izveštaju DRI ne pominje i da je po članu 98. Zakona o vodama rok da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u TENT B počne da radi 31. decembra 2025. godine.“

  „Ukazujemo da je EPS pokrenuo taj projekat koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirani budžet je 10,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava JP EPS i tokom februara biće podnet zahtev za dobijanje građevinske dozvole“, navode u EPS.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE