EMA: Na Džonson i Džonson vakcinu dodati upozorenje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EMA: Na Džonson i Džonson vakcinu dodati upozorenje

  Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da je ustanovljena moguća veza između vakcine Džonson i Džonson protiv kovida 19 i retke pojave stvaranja krvnih ugrušaka, ali je istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika.

  Stručnjaci EMA su rekli da bi na etiketi Džonson i Džonson vakcine protiv kovida-19 trebalo dodati upozorenje o stvaranju neobičnih krvnih ugrušaka.

  Evropska agencija za lekove je navela da bi ove retke poremećaje krvi trebalo smatrati “vrlo retkim neželjenim efektima vakcine”.

  Prošle nedelje, kompanija Džonson i Džonson zaustavila je distribuciju vakcina Evropi, pošto su zvaničnici američkih zdravstvenih vlasti stopirale vakcinu te kompanije iz predostrožnosti posle izveštaja da je šest osoba u SAD kao nuspojavu na vakcinu imalo stvaranje krvnih ugrušaka, među skoro sedam miliona vakcinisanih.

  Evropski zvaničnici su rekli da su uzeli u obzir sve trenutno dostupne dokaze iz SAD, među kojima i osam izveštaja o ozbiljnim slučajevima retkih krvnih ugrušaka povezanih sa niskim nivoom trombocita, uključujući i jedan smrtni slučaj.

  Početko meseca, EMA je izdala slično saopštenje i po pitanju vakcine AstraZeneke, rekavši da je otkrila “moguću vezu” između vakcine i retkog stvaranja krvnih ugrušaka, ali je navela da korist od vakcinisanja i dalje prevazilazi rizike.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE