Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Elnos Srbija na zadatku izgradnje vetroparka Krivača – Oslobađanje zelenog potencijala istočne Srbije

  Nakon čitave decenije detaljnih istraživanja, ovog leta je počela izgradnja vetroparka „Krivača” (103 MW), prve vetroelektrane u Srbiji koja nastaje južno od Save i Dunava. Kompanija Elnos Srbija, kao potvrđeni ekspert u oblasti obnovljivih izvora, dve godine nakon završetka niza kompleksnih zadataka na izgradnji vetroparka „Čibuk 1” (158 MW), u zapadnom Banatu, dobila je novu priliku da pokaže svoje mogućnosti, ovaj put u istočnoj Srbiji

  Elnos Srbija će tokom ove i sledeće godine realizovati izgradnju važnih elektroenergetskih objekata, zahvaljujući kojima će se energija proizvedena u budućem vetroparku „Krivača” isporučivati u 110 kV elektroenergetsku mrežu. Ova kompanija je angažovana kao glavni ugovarač za izgradnju Balance of plant – BoP, te priključka ovog vetroparka na prenosnu mrežu u prvoj fazi projekta.

  „Za vreme realizacije ovog projekta Elnos Srbija će na terenu angažovati veliki deo svoje operative: timove za elektrane, trafostanice i građevinski tim, uz podršku tima za relejnu zaštitu i upravljanje. U okviru projekta izgradnje vetroparka ’Krivača’ u ovoj fazi, ekipe Elnos Srbije će biti uključene u sve etape radova”, rekao je Stefan Golubović, vodeći inženjer Elnos Srbije.

  U prvoj fazi radova poverenih ovoj kompaniji je izgradnja 13 kilometara puteva, objekta transformacije 33/110 kV „Krivača”, 10 kV kabla za napajanje postrojenja sopstvene potrošnje priključno-razvodnog postrojenja 110 kV „Krivača”, kao i proširenje dve postojeće 110/35 kV trafostanice „Veliko Gradište” i „Neresnica”. Iz Elnos Srbije ističu da, kao kompanija sa potvrđenim kredibilitetom u sferi visokih investicionih zahteva današnjice, sa nestrpljenjem očekuju zahuktavanje ovog projekta, ali i svih novih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

  Zvaničnim početkom izgradnje vetroparka „Krivača” (103 MW) Srbija je ove godine napravila još jedan nov i važan korak na strateškom putu tranzicije zemlje ka obnovljivim izvorima energije.

  U ovom, aktuelnom trenutku izgradnja vetroparka „Krivača” još više dobija na značaju jer predstavlja prvu veliku investiciju na polju obnovljivih izvora energije, čija realizacija počinje nakon usvajanja novog Zakona o obnovljivim izvorima Srbije, ali i prvi vetropark čija izgradnja počinje nakon velike ekspanzije izgradnje, 2017. godine.


  O projektu

  Područje na kojem će se budući vetropark prostirati zahvata 242,16 hektara u oblasti tri opštine – Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. U vetroparku će biti izgrađene 22 vetroturbine snage 4,8 MW, čija će maksimalna visina iznositi 180 metara. Planirana godišnja proizvodnja ovog vetroparka iznosi 310 GWh električne energije, što je oko jedan odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije. Investitor izgradnje vetroelektrane „Krivača” je projektna kompanija „Ivicom Energy”, u vlasništvu kompanija „Ivicom Holding” i „H-Planet”, koja je regionalno aktivan učesnik na planu ulaganja u projekte iz oblasti zelene energije. Očekuje se da kompletan poduhvat izgradnje vetroelektrane, prema ranije usvojenoj dinamici, bude okončan u drugoj polovini 2023. godine.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE