Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  banane

  Ekvador ne da nemačkom Aldiju jeftinije banane

  Najveći svetski izvoznik banana, Ekvador, poziva latinoameričke proizvođače da odbiju predlog vodećeg nemačkog lanca supermarketa Aldija da im od iduće godine plaća jedan evro nižu cenu za kutiju banana.

  „Svi mi proizvođači u regiji moramo se udružiti kako bismo Aldiju onemogućili primenu te nepoštene mere“, izjavio je za AFP šef udruženja ekvadorskih izvoznika banana Eduardo Ledesma.

  On tvrdi da Aldi, vlasnik supermarketa u Evropi i SAD, namerava da sprovede tu „jednostranu i nepoštenu“ odluku, koja bi, po njemu, ujedno funkcionisala kao „paralelna carina“ unutar Evropske unije.

  „Ni u kom slučaju ne možemo dopustiti da se cena smanji za evro po kutiji, jer bi to uticalo na celi lanac proizvodnje banana“, istakao je Ledesma.

  To pitanje će se naći na dnevnom redu međunarodnog foruma uzgajivača banana u Gvajakilu, na kojem će učestvovati i proizvođači iz Latinske Amerike, uključujući Kolumbiju i Kostariku.

  Latinska Amerika proizvodi 75 posto svetskog izvoza banana. Od početka godine Ekvador je prodao oko 265 miliona kutija banana, a do kraja godine planira prodaju ukupno 330 miliona. Glavna tržišta su mu EU, posebno Nemačka, i Rusija.

  Banane su prošle godine činile drugu stavku u ekvadorskom izvozu, nakon nafte, s ukupnom vrednošću izvoza nešto većom od tri milijarde dolara. Od januara do avgusta Ekvador je izvezao banane u ukupnoj vrednosti 2,1 milijardu dolara.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE