Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EKSPLOZIJA u Leštanima: Oglasila se i kompanija EDePro

  Kompanija EDePro, u čijoj fabrici raketa se dogodila eksplozija, oglasila se kratkim saopštenjem povodom nesreće u kojoj su stradale dve osobe, a 16 radnika je povređeno.

  „Kompanija EDePro d.o.o. potvrđuje da je danas oko 14 časova došlo do eksplozije u magacinu gotovih proizvoda našeg proizvodnog postrojenja na adresi Kružni put broj 187 u Leštanima.“

  „Svi naši napori, ljudski i svi raspoloživi resursi su orijentisani na evakuaciju i pružanje pomoći zaposlenima. Kompanija u potpunosti sarađuje sa hitnim službama na terenu i pruža svu moguću podršku“, stoji u kratkom saopštenju kompanije koje prenosi portal Tango Six.

  Nejasnoće oko brojnih incidenata u namenskoj

  Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, kompanija EDePro je tehnološki najmodernija privatna firma u Srbiji u oblasti namenske industrije. On je dodao da je pri radu sa opasnim materijama praktično nemoguće izbeći nesreće.

  Komentarišući medijske navode da je do akcidenta došlo u pogonu za proizvodnju kompozitnog raketnog goriva, Radić je rekao da ne može da tvrdi da je to uzrok eksplozije, ali je dodao da je upravo to gorivo bilo uzrok nesreće u zemunskom preduzeću Grmeč, juna 1995. godine, u kojoj je po zvaničnim podacima stradalo 11 osoba.

  On je kazao da kompanija EDePro, po pitanju intelektualnih i tehnoloških potencijala, daleko odskače od srpskog proseka.

  Šta proizvodi fabrika EDePro u Leštanima u kojoj se desila jaka eksplozija?

  „To je jedna od najuspešnijih privatnih firmi u vojnoj oblasti. Grčka je nedavno kupila njihovu raketu G-2000, modernizovanu varijantu ruske rakete sistema Grad kod koje su podigli domet sa 21 na 40 kilometara. Prodavali su svoje proizvode i na Bliskom istoku, a ta raketa korišćena je i u sukobima u Nagorno Karabahu“, naveo je Radić.

  Dodao je da se EDePro bavi i razvojem turbomlaznih i mlaznoprotočnih motora i da je u saradnji sa državnim preduzećem Jugoimport SDPR radila na raketi ALAS-C koja je za potrebe Ujedinjenih Arapskih Emirata razvijana kao obalski raketni sistem.

  „EDePro ima realnu tehnologiju i realne poslove, ali uvek postoji druga strane medalje poput rizika proizvodnje kompozitnog goriva zbog čega se pogoni izmeštaju u kaponire van naseljenih mesta, sa pratećim grudobranima da bi se ublažile posledice eventualnih eksplozija“, kazao je ovaj analitičar.

  Dodao je da je drugi problem u Srbiji to što za brojne incidente u fabrikama namenske industrije prethodnih decenija nikad nije do kraja rečeno šta se zaista dogodilo i ko je bio odgovoran. „Lakše bi se pričalo o tome kada bi posle svake nesreće bio objavljen izveštaj o uzrocima“, rekao je Radić.

  Izvor: Beta, Tango Six

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE