Ekonomisti: Vanredni izbori skupi i sa dugoročnim posledicama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomisti: Vanredni izbori skupi i sa dugoročnim posledicama

  Raspisivanje prevremenih izbora u Srbiji za proleće ove godine, po ocenama ekonomista, ostavilo bi i kratkoročne i dugoročne loše posledice na budžet i privredni rast u zemlji.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je agenciji Beta da “izbori ne bi imali značajne posledice na privredni rast u ovoj godini koji će biti od 3,5 do četiri odsto jer bi kampanja verovatno kratko trajala, a ekonomska politika za ovu godinu je već usvojena”.

  “Pošto je izvesno da bi na tim izborima pobedila ista politička stranka koja se sada nalazi na vlasti, to bi ostavilo negativne dugoročne posledice na privredu jer bi značilo nastavak oblika vladavine koji postoji već šest-sedam godina, a koji daje slabe rezultate”, rekao je Arsić.

  Dokaz za to je, kako je rekao, da je Srbija od 2012. do 2018. godine u ekonomiji ostvarila slabije rezultate nego druge zemlje regiona Centralne i istočne Evrope (CIE).

  “Osnovni razlog zaostajanja privrede Srbije za okruženjem su slabe institucije, raširena praksa nepoštovanja propisa, odsustvo borbe protiv korupcije, nedovoljna politička stabilnost i drugi razlozi”, rekao je Arsić, navodeći da se Srbija nalazi na 105 mestu u svetu na listi Svetske banke prema kvalitetu vladavine.

  Lošem upravljanju državom i ekonomijom doprinosi, ocenio je Arsić, negativna selekcija kadrova u državnim institucijama i javnim preduzećima, jer se umesto kompetentnosti, posvećenosti i poštenja više vrednuje partijska pripadnost i lojalnost.

  Glavni ekonomista Fiskalnog saveta Srbije Danko Brčerević rekao je za Betu da bi neposredni efekat prevremenih izbora bio trošak za budžet od oko 20 miliona evra. “Taj izdatak neće ugroziti stabilnost budžeta, ali su to veoma značajna sredstva”, rekao je Brčerević.

  Dugoročnije posledice prevremenih izbora su, prema njegovim rečima, odlaganje izrade sistema platnih razreda koji je trebalo da bude gotov 2018. godine, pa je odložen za 2019. godinu, a ako budu održani izbori “neizvesnost se produžava”.

  Osim toga, kako je rekao, odlažu se i reforme javnih preduzeća, pre svega Elektroprivrede Srbije (EPS), a izbori bi odložili i reforme u zdravstvu, prosveti i drugim sektorima.

  “Treći blok posledica je narušavanje privrednog ambijenta, a Srbija već ima nizak privredni rast i neophodno joj je da se povećaju privatne investicije koje su inače male, a za to je važno predvidivo poslovno okruženje”, rekao je Brčerević.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE