Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomisti: Predsedniče, odakle nam 12 MILIJARDI EVRA?

  Investicioni petogodišnji plan u vrednosti oko 12 milijardi evra koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić je dobar spisak želja, ali nedostaje objašnjenje iz kojih će se izvora finansirati i može li budžet da otplati kamate, ocenjuju ekonomisti.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je za Betu da nema zamerki na spisak investicija, ako ne služe isključivo za marketing i predstojeće parlamentarne izbore i da bi svaki građanin poželeo sve što se na njemu nalazi, ali da „nije čuo na koji način će se obezbediti novac za realizaciju tih ciljeva i kada će to početi“.

  Vučić je obelodanio plan da se narednih pet godina investira do 12 milijardi evra koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i u turizam.

  „Nemam primedbi na taj spisak lepih želja, ali ne vidim šta bi to trebalo da se promeni da bi bio realizovan jer su i ranije donošene neke strategije pa nisu realizovane“, rekao je Savić.

  Dodao je da, ako Vučić misli da sredstva obezbedi zaduživanjem u inostranstvu, to će povećati spoljni dug, a sporo rastuća srpska ekonomija to ne može da izdrži.

  Savić je kazao da je stopom privrednog rasta od oko tri odsto moguće servisirati sadašnji spoljni dug čije su kamate do pre nekoliko godina, kada je BDP bio oko 31-32 milijarde evra, iznosile 800-900 miliona evra ili tri odsto BDP.

  Sada su, kako je rekao, kamate nešto niže, ali zaduženje od 2,5 milijardi evra godišnje značilo bi da se za investicije izdvaja oko šest do 6,5 odsto BDP, „što je ogroman novac za Srbiju“.

  „Investicioni plan nije nerealan“, rekao je Savić i dodao da za realizaciju treba birati projekte koji pre svega donose zaradu, pa je bilo bolje da je zaduživanjem brže izgrađen Koridor 10 jer bi se od putarine ta sredstva brže vratila.

  Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je da su investicionim planom postavljeni ambiciozni ciljevi, ali da nije rečeno na koji će se način obezbediti taj ogroman novac, pa da „ti ciljevi izgledaju kao svirala na vrbi“.

  „Moja glavna zamerka je što iza velikih projekata koji će zaseniti narod ne stoje i načini na koje će se obezbediti novac, kao i metode i instrumenti realizacije“, rekao je Madžar.

  Svi infrastrukturni projekti su, kako je rekao, kasnili jer vladini stručni timovi nisu na vreme obezbedili projektnu dokumentaciju pa je tri-četiri milijarde evra kredita ostalo neiskorišćeno.

  Madžar je kazao da neki projekti mogu da se realizuju u partnerstvu sa privatnim sektorom, ali da „za vlast oni kao da ne postoje“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   ДА ЛИ ЋЕ ИНВЕСТИЦИОНИ ПЛАН ИМАТИ ЖРТВЕ? На помолу нам је нова забава Инвестициони петогодишњи план у вредности око 12 милијарди евра који је најавио ΛV. Бојим се да је то добар списак имагинарних жеља без објашњење извора финансирати и може ли буџет да отплати камате и задуженост земље за више од 24 милијарде евра. Ваљда смо навикли на хвелоспеве и бајколажи из исте кухиње, плате и пензије веће но икад, повећање плате до просечних 500 евра, забава од четири године, плате веће него у Немачкој, највеће плате у региони, а заборавио је да смо десета беда у свету, како наводи Блумберг. Охрабрујућу вест је изнео ΛV да је "Financial Times" прогласио Србију за светског првака у привлачењустраних директних инвестиција. Колико ли ће ова титула да омогући вођи да удари камен темељаца и отвори фабрика, путева, фабрика вода, канализације и тоалета? Укратко, биће пуно без броја. Бојим се да ће опет “настрадати” пензионери, jeр се за пензије годишње издвоје 4,55 милијарде евра, и они би могли да допринесу толике инвестиције за само три године, а да ли могу то да преживе без хране, нисам сигуран. Ако је могао четири године да отме 800 милиона евра, наведена активност је још интензивнија и богатија, а да ли ће још један пут пензионери бити жртве? Исплатиће се!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE