Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomija „ne ume da opravda“ ovolika poskupljenja

  Član fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević procenio je da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti iznad 15 procenata, što je više od očekivane stope, ali da je ona uslovljena krajnje neizvesnim događajima u okruženju.

  Dimitrijević je za Tanjug preneo očekivanja izneta u Fiskalnoj strategiji NBS da se tokom 2023. godine stopa inflacije prepolovi i da se zatim značajno smanji u periodu 2024-2025. godine, kako bi došla u okvire koridora NBS od tri do 3,5 procenta na godišnjem nivou.

  „Naravno, to niko sa sigurnošću ne može reći, ali za sada se čini da se ipak ide u pravcu smirivanja inflacije“, napomenuo je Dimitrijević.

  „Moramo da imamo u vidu s jedne strane krajnju neizvesnost u vezi s ratom u Ukrajini i sa druge strane strahoviti rast cene energenata – nafte, gasa i struje, koji je počeo zbog zelene agende, čak i nezavisno od rata u Ukrajini. Drugi inflatorni pritisci bili su vezani za preveliku količinu novca koja je emitovana u okviru EU i SAD, zbog izlaska iz kovid recesije i sve je to došlo na naplatu tokom 2022. godine, tako da je ta inflacija dobrim delom imala uvozni karakter“, rekao je Dimitrijević.

  Prema očekivanju u Fiskalnoj strategiji NBS, inflacija bi, kako kaže Dimitrijević, sledeće godine trebalo da se prepolovi i da sledeće godine bude do šet-sedam procenata na godišnjem nivou.

  Poskupljenja – igra nepoverenja

  Na pitanje da li postoje opravdanja za ovoliki rast cena, on je rekao da u ekonomiji za to nema pravog odgovora.

  „Gotovo nikad u ekonomiji nije moguće očekivati da, ako su stvarni troškovi porasli za pet procenata, da će automatski i korekcija cena iznositi pet procenata. Upravo zato što privredni subjekti deluju u uslovima neizvesnosti, vrlo često u uslovima panike i vrlo često u uslovima nepoverenja u odnosu na druge aktere“, rekao je Dimitrijević.

  Naveo je kako je to igra u kojoj postoji nepoverenje jednih proizvođača u odnosu na druge, ali i nepoverenje privrede u državu i njene poteze.

  inflacija

  „Postoji nepoverenje u to kakvi će biti potezi vlasti, da li će na primer centralna banka štampati veću količinu novca, da li će se održati u okvirima referentne kamatne stope, da li će plate u javnom sektoru i penzije biti pod kontrolom, ili će ih država pod pritiskom javnosti više korigovati, pa samim tim vršiti veće inflatorne pritiske“, rekao je Dimitrijević.

  Upozorio je da je jedno od pitanja kako će se ponašati devizni kurs i da li će moći da se održi na sadašnjem nivou.

  „On je za sada stabilan, ali sasvim sigurno ako se u dužem vremenskom periodu nastavi rast cena, postojeći devizni kurs će teško moći da izdrži, a njegova korekcija bi pokrenula novu spiralu: cene, inflacija, kurs, plate, novi krug nestabilnosti prilagođavanja i onda privredni akteri sve te informacije uzimaju u obzir i uvek u svojim procenama za koliko treba da povećaju cene polaze od najnepovoljnije opcije“, objasnio je Dimitrijević.

  Član Fiskalnog saveta je dodao da, ako se ta najnepovoljnija opcija desi, onda su proizvođači otprilike „na nuli“ sa rastom cena, a ako stvarni rast cena bude manji, po pravilu im ne pada na pamet da koriguju cene na dole.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE