EK preporučila otvaranje granica EU za Zapadni Balkan od 1. jula

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK preporučila otvaranje granica EU za Zapadni Balkan od 1. jula

  Evropska komisija preporučila je ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula i postupno otvaranje spoljnih granica za građane ostalih trećih zemalja u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom.

  “Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga”, saopštila je Komisija.

  Komisija takođe preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije od 1. jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU”.

  Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

  Zato se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu grupu zemalja, a selekcija bi trebalo da počiva na objektivnim načelima i kriterijumima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mera za suzbijanje zaraze tokom putovanja te recipročnost.

  Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svetske zdravstvene organizacije.

  Upravljanje granicama u isključivoj je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može da odlučuje nego samo da preporuči.

  Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u EU, poput studenata.

  “Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodica i prijatelja”, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE