Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kompanije bankrotirale

  EK predlaže da se koriste sredstva sankcionisanih ruskih banaka

  Evropska komisija predložila je državama članicama da oslobode „određena sredstva“ iz ruskih banaka zamrznutih sankcijama Evropske unije kako bi pomogli u obnavljanju trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, među kojima su žitarice i đubrivo, navodi se u dokument u čiji je uvid imala agencija Frans pres.

  „EU želi savršeno jasno da stavi do znanja da ništa u sankcijama ne sprečava prevoz žitarica iz Rusije ili Ukrajine“, izjavio je neimenovani evropski diplomata francuskoj agenciji.

  Evropljani su pod pritiskom afričkih partnera koji su, pre rata u Ukrajini, uvozili više od polovine pšenice iz Ukrajine ili Rusije.

  „Nadležni organi država članica mogu odobriti oslobađanje određenih zamrznutih sredstava ili ekonomskih resursa koji pripadaju bankama, pošto utvrde da su ta sredstva neophodna za kupovinu, uvoz ili prevoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, među kojima su žitarice i đubrivo“, navodi se u dokumentu dostavljenom državama članicama.

  Neimenovani diplomata je rekao da bi se to odnosilo na sedam ruskih banaka i dodao da zemlje članice treba uskoro da odluče o tome.

  Predsednik Senegala i aktuelni predsednik Afričke unije Maki Sal (Macky Sall) izrazio je nedavno zabrinutost zbog posledica evropskih sankcija na trgovinu žitom, posebno zbog isključenja glavnih ruskih banaka iz međunarodnog finansijskog sistema Svift (Swift) koji je ključan za transfer novca.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE