Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK fakturiše Britaniji „prevaru sa carinom“

  Evropska komisija poslala je Velikoj Britaniji drugo upozorenje da nadoknadi 2,7 milijardi evra budžetu 28-članog bloka, na ime carina koje nije naplatila na uvoz kineske robe u periodu između 2011. i 2017. godine.

  „Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima dva meseca da deluje. U suprotnom, Komisija može da prosledi slučaj Sudu pravde EU“, navodi se u saopštenju Komisije, prenosi agencija Rojters i dodaje da u slučaju da sud podrži stav Komisije mogu uslediti finansijske sankcije Londonu.

  Ovaj potez je drugi korak u pravnom postupku koji EU preduzima kada neka od članica ne poštuje pravila bloka, a koji dolazi u ključnoj fazi pregovora između Londona i Brisela o izlasku Britanije iz unije.

  Britanska agencija dodaje da je ovu prevaru prošle godine otkrila kancelarija EU za borbu protiv zloupotreba OLAF.

  Kancelarija je ustanovila da su britanski uvoznici koristili fiktivne račune i „lažne“ carinske deklaracije na uvoz kineskog tekstila i drugih proizvoda kako bi smanjili iznos povećanih carina koje treba da plate, što se u krajnjoj instanci odrazilo na budžet EU.

  Velika Britanija je rekla da ne prihvata obaveze za te navodne gubitke i da ne priznaje procenjenu vrednost navodno izbegnutih carina.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE