Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EIB kreditira Telekom sa 70 miliona evra za 5G mrežu

  Telekom Srbija dobio je kredit Evropske investicione banke (EIB) od 70 miliona evra za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže u Srbiji.

  Kredit EIB će, kako je navedeno, omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima.

  „Kredit banke EU unaprediće kvalitet digitalne infrastrukture u zemlji, proširiti pogodnosti brzog interneta na korisnike mobilne i fiksne bežične mreže koji žive u ruralnim područjima“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da će 4G i 5G mreže omogućiti domaćim kompanijama da ponude napredne digitalne usluge i povećaju konkurentnost i produktivnost.

  Od 2020, EIB je uložila 195 miliona evra u tri projekta u Srbiji, kojima se potpomaže digitalna transformacija kao jedan od zajedničkih prioriteta EU i Srbije.

  To obuhvata investiciju od 125 miliona evra u digitalizaciju srpskih škola i malih i srednjih preduzeća.

  EIB je vodeći finansijer projekata digitalizacije u EU i partnerskim zemljama širom sveta.

  Potpredsednica EIB, zadužena za poslovanje u Srbiji, Ljiljana Pavlova rekla je da ta investicija u 5G i 4G mobilne mreže u Srbiji predstavlja veliki doprinos Tima Evropa ka bržoj digitalnoj transformaciji srpske ekonomije.

  „To je ulaganje u bolji kvalitet života, veću konkurentnost i nove poslovne prilike za domaće firme. Brza i efikasna digitalna tranzicija i ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i prateću infrastrukturu podstiču inovacije i doprinose zelenoj, održivoj, cirkularnoj i klimatski stabilnoj Srbiji. To su potporni stubovi moderne ekonomije“, rekla je Pavlova.

  Generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, rekao je da će ugovor sa EIB doprineti ubrzanju digitalne transformacije svih sektora u zemlji, što je „od ključne važnosti za dalji napredak i razvoj naše privrede“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE