Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ebrd

  Kompanija koja 25 godina sarađuje sa istim kupcima: „Kontinuirano investiranje u opremu je način“

  EBRD, EU i program za podršku malim i srednjim preduzećima.

  Od proizvođača automobilske opreme do proizvođača tekstila i agrobiznisa, skoro sve industrije mogu povećati produktivnost i smanjiti troškove ulaganjem u automatizaciju.

  „Ključnu priliku za unapređenja poslovanja vidimo u ulaganju u automatizaciju, digitalizaciju i upotrebu pametnih rešenja.  Praćenje svetskih trendova kroz uvođenje novih ekoloških materijala i opreme koja olakšava rad uz istovremeno podizanje kvaliteta usluga“, kaže Tijana Rauš, finansijski direktor kompanije Pinoles, srpskog proizvođača i distributera pločastih materijala i drvenih ploča, laminata, okova i drugih završnih materijala u građevinarstvu

  ebrd

  Pinoles je osnovan 1998. godine i danas zapošljava oko 150 ljudi. Preduzeće ima prodavnicu i show room u Beogradu, proizvodne pogone i distributivni centar u Novoj Pazovi, kao i distributivni centar u Nišu. Zvanični je distributer nekoliko vrhunskih brendova materijala za nameštaj u Srbiji i ima sopstveni asortiman.

  ebrd

  Koji je način da se poveća kvalitet proizvoda i usluga?

  Uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije (EU), kompanija je investirala u automatsku mašinu za sečenje.

  „Kontinuirano investiranje u opremu je način da se poveća kvalitet proizvoda i usluga i postigne produktivnost u proizvodnji i odgovori zahtevima tržišta. Investiranjem pratimo savremene tokove razvoja i očuvanja životne sredine“, kaže Rauš.

  „Nova mašina nam je omogućila da povećamo kapacitet usluge sečenja i učinila rad za naše zaposle mnogo lakšim i bezbednijim. U mogućnosti smo sada da sečemo cele formate radnih ploča i compact ploča i na taj način povećali prodaju ovih artikla za 50%. Dobili smo na kvalitetu proizvoda u smislu preciznosti mera i idealnom rezu. Mašina je u radu bez zastoja i kvarova i sa tim je maksimalno iskorišćenje radnog vremena a troškovi servisa i održavanja su svedeni na minimum.“

  ebrd

  Program koji pomaže malim i srednjim preuzećima

  Nova oprema dodatno ispunjava zahteve nekoliko EU direktiva, čime se povećavaju izvozne mogućnosti kompanije na tržišta EU. Mašina poseduje ECO PLUS energetsku efikasnost jer su svi sklopovi izvedeni u tehnologiji sa maksimalnom uštedom energije, pritom ne emituje prašinu i tako poboljšava zdravstvene i bezbednosne uslove za zaposlene u proizvodnom pogonu.

  Pinoles je ovu investiciju finansirao u saradnji sa Unicredit Leasing, koji je deo EBRD i EU „Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP)“.

  ebrd

  Program pomaže malim i srednjim preduzećima da dođu do finansijskih sredstava i investiraju u unapređenje različitih oblasti, poput energetske efikasnosti, zaštitu i bezbednost na radu, kvalitet proizvoda itd. i tako postanu konkurentnija na domaćem i evropskim tržištima.

  „Pristup finansijama bio je jedan od naših glavnih izazova“

  Nakon verifikacije investicionog projekta, preduzeća ostvaruju pravo na subvenciju u iznosu od 15 odsto od ukupnog iznosa kredita. Sredstva za ove subvencije obezbeđena su iz fondova Evropske unije. Ova vrsta finansijske podrške posebno je korisna malim i srednjim preduzećima, objašnjava naša sagovornica.

  „Pristup finansijama bio je jedan od naših glavnih izazova kako je naša kompanija rasla. Mi smo srednje preduzeće za koja važi da imaju najizbalansiraniji spoj kapitala  i fleksibilnosti. Ipak se po ovom pitanju nalazimo u nepovoljnijem položaju od ostalih. Velika preduzeća imaju veliki kapital i lakši pristup finansijskim sredstvima, dok mala, mikro i preduzetnici imaju mnogo više opcija za dobijanje sredstava kroz razne programe finansiranja kako države tako i finansijskih institucija.“

  EBRD i EU su finansirali više od 500 MSP u Srbiji

  Poboljšanje pristupa finansiranju za MSP jedan je od ključnih prioriteta EBRD-a u Srbiji. Poslednjih godina, , podržano je više od 500 MSP u Srbiji, omogućavajući im da investiraju u novu opremu, objekte, obnovljive izvore energije i druge oblasti.

  „Zajedno sa našim partnerima, EU i lokalnim partnerskim bankama, pomažemo malim i srednjim preduzećima da rastu, ojačaju svoj potencijal za izvoz na tržišta EU i ubrzamo njihovu tranziciju ka zelenijoj, održivijoj ekonomiji. Nastavićemo da obezbeđujemo pristupačno finansiranje i podržavamo investicije malih i srednjih preduzeća koje im pomažu da postanu konkurentnija i otpornija“, kaže Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije, Zapadni Balkan i Istočnu Evropu.

  ebrd

  Dugogodišnja partnerstava, ulaganje u znanje

  Pinoles će sledeće godine obeležiti 25 godina poslovanja u Srbiji i ponosi se činjenicom da su mnogi zaposleni tu od samog početka.

  „Partnerstvo i saradnja su naša pokretačka snaga, koju negujemo kako u našoj kompaniji, tako i van nje“, kaže Tijana. „Za nas su naši kupci i dobavljači naši partneri. Tome u prilog govori i podatak da jedna trećina naših 150 zaposlenih u Pinolesu radi više od 10 godina. Takođe radimo sa nekim od naših kupaca više od 20 godina.”

  Što se tiče budućnosti, Rauš ističe važnost ulaganja u znanje.

  „Negovanje obrazovanog kadra u oblasti tehnoloških procesa i robotike, dizajna enterijera, zaštite životne sredine, kvalifikovanih radnika u proizvodnji i prodaji. Cilj je ostati lilder u regionu i konkurentan kvalitetom, cenom i brzom i kompletnom uslugom. Želimo da inspirišemo sve koji nas okružuju i da se istaknemo izgradnjom čvrstog sistema vrednosti koji će biti u funkciji postepenog postizanja održivog i kvalitetnog rasta..“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE