E-fiskalizacija u Srbiji: Nove fiskalne kase i stari problemi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  E-fiskalizacija u Srbiji: Nove fiskalne kase i stari problemi

  Nove fiskalne kase u upotrebi su od 1. maja, a obveznici su suočeni sa velikim problemima u njihovom korišćenju, upozoravaju iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

  Tako se dešava da nove fiskalne kase čak ne mogu ni da saberu iznos, da često platne kartice ne “prolaze” kroz kasu zbog čega prodavci gube kupce, upozorila je Milena Amon iz tog udruženja.

  “E fiskalizacija na silu”

  Ona je za Betu rekla da Ministarstvo finansija i Poreska uprava nemaju razumevanja, već na silu žele da uvedu e-fiskalizaciju.

  “Država na silu hoće da uvede e-fiskalizaciju uprkos mnogo tehničkih problema. Skandalozno je da neke kase nisu u stanju ni da saberu iznos”, rekla je Amon.

  Prema Zakonu o fiskalizaciji svi poreski obveznici, osim poljoprivrednika koji prodaju robu na pijaci i pijačnih prodavaca koji pregovaraju o izuzeću, bili su dužni da od 1. maja promet registruju preko novih fiskalnih uredjaja kojima se promet u Poreskoj upravi registruje u realnom vremenu.

  Amon je rekla da Poreska uprava nije predvidela šta će da rade poreski obveznici za vreme dok je kasa u slučaju kvara u servisu, jer upotreba starih kasa u tom periodu po zakonu nije dozvoljena pa privrednicima ostaje mogućnost da rizikuju i plate kaznu ili obustave rad u tom periodu.

  Dodala je da je priča da privrednici neće imati dodatnih troškova netačna jer umesto troška od oko 500 dinara za internet, tu uslugu sada plaćaju 2.000 mesečno.

  efiskalizacija

  e-fiskalizacija, kasa ilustracija

  Preduzetnici: Trebalo je da se ostavi period prilagođavanja

  Preduzetnik Boris Stojanović rekao je da je trebalo da privrednicima bude dozvoljen period prilagodjavanja i savetovanja, umesto što ih kažnjavaju sa 100.000 dinara do milion dinara zbog toga što iz tehničkih razloga ne mogu da koriste nove uredjaje ili im još nisu isporučeni iako su se na vreme prijavili.

  “Uputili smo mnogo konkretnih pitanja Poreskoj upravi šta da uradi poreski obveznik u slučaju tehničkih problema. Ta služba je dužna da odgovori, a nije dogovorila ni na jedno pitanje. Ljudi su izbezumljeni od straha da ne pogreše nešto u evidentiranju prometa preko novih kasa”, rekao je Stojanović.

  Pritisak kaznama

  Dodao je da je pritisak kaznama na male i srednje privrednike veći nego na velike trgovačke kuće koje su i 5. maja izdavale račune sa starih kasa.

  Prilikom izrade Zakona o fiskalizaciji niko od privrednika, prema njegovim rečima, nije konsultovan kako bi se našla rešenja koja odgovaraju praksi.

  Prema rečima vlasnika agencije TYB Consulting za računovodstvene usluge i poresko savetovanje Aleksandra Trifunovića, pre nekoliko dana za odredjene delatnosti promenjen je način evidentiranja vrste plaćanja, pa se ne vidi šta je plaćeno gotovinom, a šta čekom ili karticom.

  “Nakon što je počela primena Zakona o fiskalaizaciji, 12. maja je promenjen Pravilnik o fiskalnim računima koji je  donet 28. aprila i za razliku od starih kasa sada je način evidentiranja vrste plaćanja za odredjene delatnosti takav da se ne vidi šta je plaćeno karticom, šta kešom ili čekom, pa će poreski obveznik morati da vodi dodatnu evidenciju”, rekao je Trifunović.

  Šta su još problemi?

  Prema njegovim rečima, novi fiskalni uredjaji nisu programirani za sve opcije poslovanja, pa je bio problem i sa vaučerima. Osim toga, kako je rekao, sada i omladinske zadruge članarinu moraju evidentirati preko fiskalnih uredjaja, a na primer, firmama koje imaju ugovor sa pumpama o snabdevanju gorivom fiskalni račun nije validan do konačnog, na kraju meseca, kada se prethodni storniraju.

  Dodao je da postoje dve grupe poreskih obveznika, jedna koja je zbog problema u vezi sa fiskalnim kasama obustavila rad i druga koja je nastavila rad na staroj fiskalnoj kasi iako zakon ne predvidja takvu mogućnost.

  “Smatram da privrednici koji su zbog raznih problema sa novim fiskalnim uredjajima nastavili da promet evidentiraju preko starih kasa ne vrše poresku utaju. To je bolja opcija nego da se zbog tehničkih problema sa novim uredjajem guraju u sivu zonu i uopšte ne evidentiraju promet”, rekao je Trifunović.

  Istakao je da se nada da će Ministarstvo finansija “imati razumevanja za nenamerne greške privrednika, koje se javljaju tokom prelaska na novi sistem fiskalizacije i da neće kažnjavati”.

  Ministar finansija Siniša Mali je juče rekao da je poslednjih desetak dana bilo 760 terenskih kontrola u primeni fiskalnih kasa i da su 143 objekta zatvorena.

  Zatvoreno 143 objekta zbog toga što nisu imali nove fiskalne kase

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE