Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dženeral motors nudi otpremnine za 18.000 službenika

  Američki proizvođač automobila „Dženeral Motors“ (GM) je objavio da je u trećem kvartalu imao 2,5 milijarde dolara dobiti, ali da ipak nastavlja smanjenje rashoda, te je ponudio otpremnine za 18.000 kancelarijskih službenika.

  Kompanija je saopštila da je tačno da je GM sada u dobrom stanju, ali da je potrebno da se kompanija smanji da bi se pripremila za teža vremena dok se priprema za budućnost električnih i autonomnih vozila.

  „Čak i s napretkom koji smo ostvarili, preduzimamo proaktivne korake da ubrzamo naše napore i rešavamo opšte poslovanje. To radimo dok su naša kompanija i privreda jaki“, navodi se u saopštenju.

  Saopštenje o poslovnim rezultatima i ponuđenim otpremninama zaposlenima za odlazak, uticali su na rast akcija GM u trgovanju na berzi. Akcije su porasle za 8,6 odsto, na 36,43 dolara, posle gotovo stalnog pada od juna.

  Ponude za odlazak uz otpremninu date su danas zaposlenima u Severnoj Americi sa 12 ili više godina staža u kompaniji. Portparol kompanije nije hteo da kaže da li pri smanjenju broja zaposlenih GM ima konkretan cilj, niti je rekao da li će biti otpuštanja ako suviše malo zaposlenih prihvati ponudu.

  Zaposleni imaju rok do 19. novembra da donesu odluku, a ukoliko odluče da će otići, kompaniju treba da napuste do kraja ove godine. GM ima 50.000 zaposlenih u Severnoj Americi.

  „Naša disciplina se isplatila tokom ovog kvartala“, rekla je finansijska direktorka Divija Surjadevara i dodala da veruje da su jake cene održive dok firma bude širila asortiman lakih pikap vozila i polako izbacivala teže verzije.

  Prosečna cena GM vozila u SAD je dostigla 36.000 dolara, što je 800 dolara više nego pre godinu dana, i rekord za treći kvartal.

  Prihodi su porasli za 6,4 odsto, na 35,8 milijardi dolara, što je takođe više nego što je bilo prognozirano.

  Dobit GM pre oporezivanja u Severnoj Americi, najunosnijem tržištu, porasla je za 33 odsto, na 2,8 milijardi dolara.

  Direktna prodaja vozila GM pojedinačnim kupcima u svetu je opala za 15 odsto tokom trećeg kvartala, na 1,98 miliona vozila, ali prodaja dilerima je porasla za 4,5 odsto, na 1,13 miliona vozila.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE