Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Džefa Bezosa tuži bivša spremačica: Radila 14 sati dnevno, nije smela u toalet

  Da li znate kakav je Džef Bezos kao poslodavac?

  Milijardera Džefa Bezosa tuži jedna od njegovih bivših spremačica, Mercedes Veda, koja je tri godine radila za osnivača „Amazona“. Optužuje ga za rasnu diskriminaciju, kao i nehumane i nebezbedne radne uslove.

  U tužbi, koja je podneta pred višim sudom u državi Vašington, Veda navodi da je ponekad morala da radi između 10 i 14 sati dnevno bez pauze, istovremeno nadgledajući pet do šest drugih spremačica.

  Šta kaže spremačica, kakav je Džef Bezos kao poslodavac?

  Spremačicama nije bilo dozvoljeno da uzimaju pauze za ručak ili odmor dok je porodica Bezos bila kod kuće, nije postojao ni određeni prostor u kom bi mogle da sednu da se odmore i jedu, prenosi RTS.

  Kada je pokušala da ove probleme prijavi, naišla je na otpor i na kraju otpuštena pod lažnim izgovorima.

  U obaveštenju o otkazu je naveden neverovatno složen razlog raskida radnog odnosa do kog je došlo zato što je Veda bila „nesrećna“ što je ostavljalo negativan efekat na ostale radnice.

  Da čitava situacija bude gora, nisu imale ni pristup toaletu već su morale da se penju kroz prozor. Veda takođe tvrdi da su se i ostali članovi domaćinstva uobičajeno uvredljivo ponašali prema njoj i drugim latinoameričkim spremačicama – na način na koji se nisu ponašali prema ostalom osoblju.

  Od manjka pauza, nemanja pristupa toaletu, rasnoj diskriminaciji, osvetničkom ponašanju i nezakonitom prekidu radnog odnosa, Vedini advokati tuže Bezosa po devet tačaka.

  Bezos je spremačicu zaposlio 2019. godine, a u tužbi je navela da su od nje zahtevali da „radi oko porodice bez da je vide“. Neke od njenih smena trajale su čak četrnaest sati bez pauze, a tokom tog vremena kupatila za spremačice nisu bile dostupne, piše u tužbi.

  Knjiga o principima koji su Bezosa doveli do USPEHA od sada na srpskom

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE