Kako je Dubioza kolektiv u 2 minuta spakovala REALNOST današnjice (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je Dubioza kolektiv u 2 minuta spakovala REALNOST današnjice (VIDEO)

  Bosanskohercegovačka grupa “Dubioza kolektiv” snimala je novu pesmu pod nazivom “Bubrezi” kojom je izazvala brojne reakcije. Tema teksta i spota pesme su društvene mreže koje prožimaju gotovo svaki segment društva.

  Poznati regionalni bend kroz parodiju je pokušao da predstavi društvene mreže i način na koji ljudi gledaju na njih.

  Na sebi svojstven način napravili su tekst i spot koji je kompletno u maniru Tik Toka, društvene mreže doživljava vrhunac popularnosti u svetu.

  U pesmi, kroz parodiju i “izlazeći iz Tik Toka poručuju kako “će zaraditi brze pare jer pošten rad je za budale”, a sam naziv pesme “Bubrezi” koriste kako bi poručili da “umesto bubrega pradju mu*a”.

  “Meni je puno draže da sam jutjub selebriti”

  “Pekar, mlekar, apotekar, sve od toga mogu biti. Al’ je meni puno draže da sam ju-tjub selebriti – deo je teksta spota u kojem se pojavljuje i deo pesme “Glavo luda” Zdravka Čolića.

  Kako ocenjuju kritičari, u pesmi se govori o toksičnosti koja stoji iza pažljivo programiranih algoritama koji imaju zadatak da nas što duže zadrže na mreži i da usput klikćemo na različite marketinške ponude.

  “Naše postojanje je u jednom periodu bilo u suženoj svesti konzumiranja mreža uz kratke pauze da pojedemo ono što smo kliknuli i da nam neki od kurirskih dostavnih servisa to isporuči na vrata. Osim pritiska koji algoritmi prave na konzumenta, postoji i pritisak na kreatore sadržaja i tu je mehanizam još agresivniji i brutalniji. Ukoliko ne ubacuješ dovoljno sadržaja u večito gladna usta algoritma – sve što si do tada napravio postaje nevažno i toneš u anonimnost na dno feeda gde te niko više ne vidi. To primorava ljude da u očaju rade sve luđe i ekstremnije stvari ne bi li dobili taj nesretni view ili like, a to je opasna zona i za kreatora i za konzumenta sadržaja”, objašnjavaju iz benda.

  Ako ste zavisni od interneta i socijalnih mreža, “Bubrezi” imaju jako terapijsko delovanje, navode iz ovog sastava i poručuju:

  “Nakon što preslušate ovu pesmu 2.000 puta – vaš problem će jednostavno nestati. Jer kako kaže stara narodna: klin se klinom izbija.”

  Dubioza kolektiv podigao Savet Evrope na noge (VIDEO)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE