Država poklanja KUĆE NA SELU: Ko će i kada imati pravo da je dobije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država poklanja KUĆE NA SELU: Ko će i kada imati pravo da je dobije?

  Programom za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom čije sprovođenje planira Ministarstvo za brigu o selu predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za njihovu kupovinu i adaptaciju, a Javni poziv za ovaj program trebalo bi da bude raspisan u prvom kvartalu ove godine.

  Program je izazvao je veliko interesovanje, kažu u ovom ministarstvu za BIZLife portal ali i pojašnjavaju da ipak neće biti reč o 150.000 praznih kuća, kako je prvobitno preneto.

  Broj kuća koje će biti dodeljen zavisi, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, reona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti.

  Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece.

  Program će biti sproveden pod jasno definisanim uslovima, bez prava otuđenja i u saradnji sa lokalnim samoupravama, ističu u ministarstvu i dodaju da je ustupanje slobodnog državnog zemljišta na korišćenje ideja ministra Milana Krkobabića i Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

  „Programom, dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom motivisaćemo mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Кuće sa okućnicom do 30 ari, posebno ćemo nuditi u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju takozvane demografske crne tačke Srbije. Cilj nam je da ta sela koja su geostrateški i bezbednosno veoma značajna za Republiku Srbiju, naselimo mladim ljudima i time selima vratimo život“, kaže ministar Krkobabić.

  “Mladim bračnim parovima ćemo dati 150.000 praznih seoskih kuća”

  Prema podacima Akademijskog odbora za selo u Srbiji trenutno ima 150.000 napuštenih kuća, čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća u kojima niko ne živi i nerešenog su svojinsko-pravnog statusa.

  Cilj planiranog programa je unapređenje kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz društvene i socijalne promene, kao što su povratak radno sposobnog stanovništva na selo, podsticanje razvoja ruralnih sredina i unapređenje života na selu, jačanje socijalnog potencijala ruralnih područja i socioekonomske povezanosti, poboljšanje demografske strukture kao preduslova za pokretanje i rast privrednih aktivnosti, objašnjavaju u ministarstvu.

  Što se tiče najavljenog ustupanja zemljišta u državnom vlasništvu, ideja je da se  zainteresovanima zemlja ustupa u zavisnosti od raspoloživosti i interesovanja u pojedinim rejonima, dokle god je obrađuju prema unapred određenim proizvodnim  programima predviđenim od strane stručnih službi za tu geografsku oblast.

  Prema podacima Akademijskog odbora za selo, u Srbiji ima blizu 200.000 hektara neiskorišćene državne zemlje.

  Ideja je da se tako obrađivana zemlja može prenositi i na naredne generacije, odnosno nasleđivati dokle god se obrađuje prema predviđenim uslovima, ali da ne prelazi u vlasništvo.

  Ostale predložene mere Nacionalnog tima za preporod sela Srbije su i da se formira državni Fond za razvoj seoske infrastrukture,  posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu, smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

  Takođe, predloženo je i osnivanje Nacionalnog garantnog fonda radi osiguranja minimalnih proizvodnih cena za osnovne poljoprivredne proizvode,  osnivanje državne Agrarne razvojne banke, i osnivanje Poljoprivredne komore Srbije, podsećaju u ministarstvu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tragac za Istinom

   Da,da, da ..... sve ce biti bas tako i Pravedno Raspodeljeno, Srbija je Sodoma i Gomora i Takva je i Ova Raspodela kuca, Sodomska i Gomorska, Nece biti Pravedno.

   • Jovan

    Evo država dala (Slankamenački vinogradi). Kuća i imanje sada je leglo zmija. Prethodni gazda te kuće je održavao,nije bilo problema. Da li država ima kontrolu nakon toga što pokloni? Postoji li klauzula o oduzimanju ako se radi o ovakvom slučaju. Dajte bre nekome ko će to održavati, raditi

  • Јованка

   Поред тога што се већ ограничава на младе брачне парове а не и на оне који су мало старији и имају искуства када је село и рад на селу у питању,стиче се утисак да и поред добре идеје неће бити довољно искоришћена. Зашто ограничења?Зашто тако нешто не понудити и другима? Рецимо људима који немају решено стамбено питање.На селу су одрасли,живе у градовима и радо би се вратили на село. Жене су по том питању и те како,слободно могу рећи дискриминисане.Јер удајом а ако имају брата или браћу у већини случајева мушке главе имају право наслеђа због глупих и старих предрасуда о очувању презимена и имања после родитеља.И да не дужим.Пример.Зашто ратним удовицама са децом или ратним војним инвалидима и борцима,са породицама или без,који немају решено стамбено питање не понудите и ту солуцију? Напомињем и то да се ратне удовице по закону о борачкој инвалидској заштити не смеју удавати јер губе сва стечена права.

  • Весна Лукач

   Ja bih volela da dobijem jednu takvu kucu u Backoj. Za 28 godina u prosveti, othranila 700 dece i izvela ih na životni put, eto nisam uspela da kupim kucerak sa okućnicom. Brini o starima, bolesnom detetu, jednostavno nije se moo. A kako godine sustizu, sve više mi nedostaje svoje dvoriste, bašta, neka voćka... Da se malo bavim sobom, ako covek ima pravo na to. Bačka mi odgovara zbog zdravstvenih razloga. Bila bi to sreća za mene i tu zajednicu.

  • Maja

   Bas bi super bilo i za nas... ❤️

  • Petrović Sanel

   Mi bi smo voleli da dobijemo kucu jer nam je bas potrebna

  • Гордана

   Волела бих да остварим намеру која ми се од 2013..мота по глави.. ја имам више од 50 година..по условима ,,видећемо.. Гордан

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE