Država GARANTUJE za kredit Srbijagasu od 169 mil. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država GARANTUJE za kredit Srbijagasu od 169 mil. EUR

  Vlada Srbije je, da bi ubrzala gasifikaciju, dala saglasnost da se Srbijagas dodatno zaduži za 169 miliona evra, a garancije za vraćanje tog novca poslovnim bankama daće država, piše Blic.

  Predlozi tri zakona o davanju garancija za pozajmice Srbijagasa dostavljeni su Skupštini na usvajanje.
  Krediti su namenjeni gasifikaciju Kolubarskog, delova Borskog i Zaječarskog kao i Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

  Za izgradnju razvodnog gasovoda na relaciji Beograd-Valjevo-Loznica potrebno je 75 miliona evra, a za pokrivanje troškova izgradnje gasovoda na području Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo nešto manje, odnosno 66 miliona evra.

  Najmanje novca iz kredita, 28 miliona evra, biće obezbeđeno za izgradnju deonice razvodnog gasovoda između Leskovca i Vranja.

  “Razlog što će država stati iza ovog kreditnog zaduženja Srbijagasa je to što to što je u njenim strateškim opredeljenjima definisano da je gasifikacija strateški projekat koji bi pored zaštite životne sredine stvorio uslove i za privlačenje stranih investitora u ovim područjima, jer ih stranci zaobilaze zbog nedostatka plavog energenta.”

  Pored toga, ovim projektima, stvoriće se uslovi i za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača, rečeno je Blicu u Vladi.

  List navodi da su procene da u Srbiji ima oko milion domaćinstava koja koriste čvrst ogrev za zagrevanje svojih domova, a ovim investicijama njihov broj bi bio prepolovljen do kraja 2022. godine, čime bi se u značajnoj meri smanjilo i zagađenje životne sredine koje nastaje zbog njih.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE