Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Tiodorović o rezultatima mera: „Jedan korak napred, dva nazad“

  Kovid podaci govore jasno da imamo ozbiljnu epidemiološku situaciju, sa blagom tendencijom pada broja obolelih, ali sve liči na sliku „jedan korak napred, dva koraka nazad“, kazao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

  Na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba Tiodorović je rekao da je siguran da neće biti dodatnih popuštanja mera za Novu godinu, jer rezultati nisu pokazali očekivan trend pada broja obolelih. Dodaje i da će se u ponedeljak razmatrati nove mere, ali da je siguran da neće biti omogućen organizavan doček Nove godine.

  „Imali smo danas konstruktivnu sednicu, medicinski deo Kriznog štaba je i dalje na stanovištu da ne može biti nikakvog popuštanja. Mi smo samo razgovarali o tome koja je objektivna opravdanost da možda vikendom bude na određeni način omogućeno stanovništvu da se snabde, da se obezbede usluge da se mgu kupiti pokloni za Novu godinu, zato nam je ipak opravdana ideja da ovaj vikend iskoristimo u tom smislu da se radi do 20h u tržnim centrima, u sektoru usluga, da bismo obezbedili manji pritisak na kupovinu i dali više vremena za to“, naglasio je Tiodorović.

  Međutim, kaže da će biti rigoroznije kontrole u tržnim centrima, da se vidi da li se mere poštuju.

  „U tim centrima moraju da funkcionišu njihovi kovid redari, jer je zapaženo da jedan broj to ne poštuje, to će biti striktno kažnjavano“, dodao je.

  Tiodorović kaže i da je na sednici Kriznog štaba revidirana odluka o „kvadraturi prostora po jednom korisniku“.

  „Greška je bila da to bude 4m2 po osobi, pa ste imali u Ušću da na ulazu piše da je dozvoljeno 15.000 ljudi u objektu, to je nemoguće, ne odgovara realnosti. Podigli smo tu granicu na 9m2, da bismo obezbedili sigurnost i da smanjimo rizik od mogućeg zaražavanja“, kazao je epidemiolog.

  Niko nije dobio bilo kakvu dozvolu

  Na pitanje kako je moguće da neki restorani već daju oglase za doček Nove godine, a na Zlatiboru se čak reklamira i koncert na otvorenom, Tiodović kaže da niko od njih nije dobio nikakvu saglasnost za tako nešto.

  Taj koji je odlučio da prodaje aranžmane, takva odluka ne postoji, ja znam stav kolega u medicinskom delu, a verujem da većina Kriznog štaba to misli, da tako nešto nećemo doneti kao odluku u popuštanju mera i omogućiti organizovanu proslavu Nove godine. Pričaćemo u ponedeljak o tome, tada ćemo da presečemo, ali sam siguran da neće biti pozitivne odluke“, naglasio je Tiodorović.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE