Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sana Marin, premijerka Finske, Sea Dance

  „Novac, položaj i laktanje ne prolaze“: Premijerka ČEKA SVOJ RED za vakcinu

  Finska je ove nedelje objavila detaljan plan vakcinacije protiv koronavirusa prema kojem će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici koji rade sa zaraženim pacijentima i radnici i korisnici domova za stara lica.

  Zatim će se vakcinisati osobe starije od 80 godina i osobe sa hroničnim bolestima koje imaju veći rizik od infekcije. Zatim su na redu oni stariji od 70 godina.

  Prvih 10.000 vakcina biće primljeno u Finskoj pre kraja godine. Hanna Nohynek, glavni imunolog finskog Instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu, uverava da preko reda niko neće primiti vakcinu i da novac, položaj ili laktanje ne pomažu.

  „Ako želite da dođete preko reda na vakcinaciju u Finskoj, nećete uspeti. Vakcina se ne može kupiti na privatnom tržištu“, kaže Nohynek.

  Zaposleni i zdravi ljudi moraju da čekaju

  Predsednik Finske Sauli Ninisto je pri vrhu liste za vakcinaciju, ali samo zbog svojih godina. Ninisto ima 72 godine. On je već najavio da će primiti vakcinu protiv koronavirusa čim dođe na red.

  „Predsednik Finske biće među prvima nakon što zdravstveni radnici prime vakcinu“, kaže Nohynek.

  Sa druge strane, premijerka Sana Marin moraće da čeka svoj red kao i ostali građani Finske zato što ima 35 godina.

  Za razliku od Finske, u Srbiji su juče, 24. decembra, prve vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer i Biontek kojih je stiglo manje od 5.000 doza primili premijerka Srbije Ana Brnabić (45 godina) i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević (45).

  Pored njih vakcine su primili i epidemiolog Predrag Kon, akademik Predrag Peško, profesor Univerziteta u Beogradu i profesorka Vesna Šuljagić, epidemiolog sa VMA.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE