Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Radovanović pred praznike: KOVID PROPUSNICE da važe 24h

  Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zalaže se za uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, kao i strogu kontrolu granica pred predstojeće praznike.

  Takođe, ukazuju da je neophodna i obavezna vakcinacija pojedinih kategorija stanovništva, poput prosvetnih i zdravstvenih radnika.

  Kako je rekao član tog udruženja, epidemiolog dr Zoran Radovanović, od prošlog januara insistirali su na obaveznoj vakcinaciji određenih profila zaposlenih, pre svega zdravstvenih radnika, a u ovoj fazi epidemije, lista profila koji bi ovazno bili vakcinisani morala bi da se proširi.

  Vakcinisan nedovoljan broj ljudi

  On je za N1 rekao da je kod nas vakcinom zaštićeno oko 44, 45 odsto populacije i da je to malo, manje nego u drugom evropskim zemljama.

  Radovanović navodi da je to i rezultat politike zdravstvenih vlasti prema vakcinaciji u poslednje dve godine.

  „Čvrsta kontrola granica i testiranje garantuju relativnu bezbednost“

  Kaže i da su iskustva pokazala, posebno u zemljama Dalekog istoka, da je čvrsta kontrola granica mera koja garantuju relativnu bezbednost, kao i da tamošnje zemlje imaju nekoliko stotina manje umrlih.

  „To su iskustva koja treba da poštujemo. Normalno je da svako ko dolazi ovamo, posebno kad se očekuje novi talas zbog novog soja virusa, da mu se uradi PCR, a ako ga nema da se radi brzi test, pa da se izoluje dok mu se ne uradi PCR, da postoji efikasna kontrola svih putnika koji ulaze u zemlju“, rekao je Radovanović.

  Važno poštovati mere

  Povodom zahteva za ograničenja rada ugostiteljskih objekata i skijališta, Radovanović navodi da su iz UPK sve vreme u sukobu sa pojedinim predstavnicima iz vlasti, prevashodno sa predsednicom vlade, koja je tvrdila da se na skijalištima zaraza ne prenosi.

  On je naglasio da je tačno da se korona ne prenosi na skijama, „među jelama i međedima“, ali da se itekako prenosi kada je gužva na uspinjači, ili kada u pet padne mrak i vi sedite u zadimljenoj prostoriji s mnogo ljudi.

  „Takvo shvatanje rizika dovelo je do četvrtog prolećnog talasa“, rekao je Radovanović.

  Kaže i da je poslednja mera koju predlaže UPK potpuno zatvaranje, ali ako ne budu uvedene ove ostale mere.

  „Zatvaranje je krajnja mera i dolazi u obzir u određenom vremenskom periodu ako sve drugo omane“, rekao je dr Radovanović.

  Istakao je i da u Srbiji imamo višak smtrnosti od 40.000 od kada je počela pandemija, a da je od toga verovatno 32.000 do 33.000 ljudi umrlo direktno od kovida, a onih 6.000-8.000 zbog kovida jer su bolnice bile pretrpane.

   

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE